Gouverneur stuurt minister Homans verslag over burgemeester Gavere

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers heeft vrijdagnamiddag een verslag van zijn gesprek met de Gaverse burgemeester Hugo Leroy (Open VLD/VOG) naar minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) gestuurd. Het gesprek kwam er nadat Leroy donderdag een lans brak voor meer bewapening van burgers.

In de krant Het Laatste Nieuws herhaalde Leroy donderdag zijn visie over wapendracht tijdens een pleidooi tegen camerabewaking in zijn politiezone. ‘Hoe meer mensen een wapen in huis hebben, hoe minder inbrekers zullen toeslaan’, liet hij optekenen. Ook verklaarde hij eerst op een inbreker te zullen schieten, en daarna in het plafond om het schot als zelfverdediging te kunnen verschonen.

Donderdagnamiddag al had Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers een gesprek met Leroy. Over de inhoud wil zijn kabinet niets kwijt, maar het verslag werd vrijdagnamiddag al naar Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans gestuurd. De minister moet op basis daarvan oordelen of Briers een tuchtonderzoek dient te voeren.

In 2009 liet Leroy zich al opmerken in het tv-programma ‘Man Bijt Hond’. Vanuit zijn slaapkamer toonde hij Vlaanderen zijn wapens en ensceneerde samen met zijn vrouw hoe ze een inbreker te lijf zouden gaan. Wijlen gouverneur André Denys liet hem toen weten dat zijn optreden niet strookte met de waardigheid van het burgemeestersambt.

Net als toen is ook nu meerderheid en oppositie niet te spreken over zijn visie op wapendracht. Het is afwachten of minister Homans gouverneur Briers de opdracht geeft om een tuchtonderzoek op te starten.

De bestuurscoalitie in Gavere sprak eerder af dat Leroy aanblijft tot 1 augustus 2015, nadien neemt zijn partijgenoot en eerste schepen Denis Dierick de sjerp over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in