Ophokplicht pluimvee professionele pluimveehouders
Foto: Brecht Van Maele

Professionele pluimveehouders moeten in heel België hun pluimvee op stal houden of in de buitenlucht afschermen met netten. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) beslist. Het voedselagentschap FAVV raadt de niet-professionele pluimveehouders “ten stelligste” aan dezelfde maatregel door te voeren.

De beslissing werd genomen nadat in Nederland een derde uitbraak van vogelgriep was vastgesteld en omwille van de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, want in België is op vandaag nog geen uitbraak van vogelgriep vastgesteld. De afschermplicht was al van kracht voor pluimveebedrijven in gebieden met veel wilde vogels.

Daarnaast moeten pluimveehouders nog verschillende andere maatregelen in acht nemen. Zo moeten voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren ontsmet worden na een transport en mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels. Pluimvee moet ook binnen gevoederd worden. Verzamelingen en markten mogen enkel onder voorwaarden plaatsvinden. De maatregelen gelden ook voor hobbyisten.

Om de introductie van het virus in België te voorkomen, is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels worden gehouden bovendien verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat in de vier voorafgaande dagen in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland of in het Verenigd Koninkrijk en in heel Nederland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig