ABVV: ‘Luchthaven Zaventem volledig plat op 8 en 15 december’
Foto: Photo News

‘Er is een grote stakingsbereidheid bij de werknemers op de luchthaven van Zaventem. Wij verwachten dat de luchthaven op 8 en 15 december niet zal functioneren.’ Dat zegt Olivier Van Camp van het ABVV. Op maandag 24 november zal Charleroi volledig lam gelegd worden.

De socialistische vakbond stuurde vrijdag een oproep uit om massaal het werk neer te leggen op de luchthaven op beide dagen. Op 8 december plannen de vakbonden een provinciale actiedag in Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel, terwijl 15 december de dag is van de nationale staking.

Van Camp benadrukt dat het toch niet de bedoeling is de reizigers te treffen. ‘We kondigen de acties net ruim op voorhand aan, zodat de mensen voorzorgsmaatregelen kunnen nemen voor 8 en 15 december’, klinkt het. ‘We hopen op hun begrip: het gaat ook over hun toekomst.’

Volgens het ABVV roepen ook de andere vakbonden op om het werk neer te leggen op de luchthaven. In de honderden bedrijven op de luchthaven werken in totaal ongeveer 20.000 mensen.

Ook de luchthaven van Charleroi gaat plat

De vakbonden op de luchthaven van Charleroi zijn van plan om de boel te blokkeren op maandag 24 november. Dat liet het gemeenschappelijk vakbondsfront aan de luchthavenbeheerder laten verstaan.

Volgens de bonden zal een aanzienlijk deel van de werknemers van de luchthaven en haar onderaannemers nu maandag staken. In praktijk betekent dit dat de volledige luchthaven lam gelegd zal worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig