J.Rom is de opvolger van Jerom

Na het weergaloze succes van Amoras, de realistischer getekende nevenreeks van Suske en Wiske voor een eerder volwassener publiek, kon het niet anders dat Standaard Uitgeverij aan dit succesvolle initiatief een vervolg zou breien. Woensdag werd in Antwerpen dan ook het eerste album van J.Rom, Force of Gold, boven het doopvont gehouden. J.Rom moet de opvolger worden van superheld Jerom, de Gouden Stuntman die in 1982 zijn cape aan de wilgen hing.

Het eerste album van J.Rom met de titel “Schaduw” is het eerste van een driedelige cyclus. De voormalige superheld is een sigaren rokende, door de drank verloederd en zwaarlijvig personage geworden, dat in de put zit omdat bij zijn laatste opdracht door zijn schuld veel slachtoffers zijn gevallen. Maar hij ontwaakt uit zijn nachtmerrie en neemt het op tegen de nieuwe schurk van dienst Abaddon.

Volgens Johan De Smedt van de Standaard Uitgeverij is Force of Gold niet zomaar een remake van de Jerom, de Gouden Stuntman. 'We vroegen ons af wat er met Jerom na 1982 kon gebeurd zijn. Hij was op zijn hoogtepunt tussen 1962 en 1982 als agent bij een geheime organisatie. Maar na een fout gelopen interventie, spoken de stemmen van de doden door zijn hoofd en glijdt hij weg in de plooien van de maatschappij, als een schaduw van zichzelf', vertelt de stripsupervisor. 'Dit is een grondige inhoudelijke en uitwendige update van de superheld die we allemaal kennen. Jerom wordt wat realistischer en minder perfect, niet de sterke man die ooit door Willy Vandersteen werd bedacht', meent De Smedt. 'Gezien door de ogen van vandaag, in een geloofwaardige beeld -en vertelstijl, tegen hoog tempo, jump cuts en extreme close-ups. Een storyboard voor een film die zich enkel in ons hoofd afspeelt', staat in het persdossier geschreven.

Tekenaar is de Nederlander Romano Molenaar, die bekendheid verwierf als opvolger van Don Lawrence met de serie Storm en ook bij DC Comics ('Birds of Prey' en 'Batman') zijn gram haalde. Hij tekent verhalen die verzonnen zijn door scenarist Bruno De Roover. Die was van 2000 tot 2012 aan de slag bij Studio 100 en tekende mee aan reeksen als Samson & Gert, Wizzy & Woppy en vooral Kabouter Plop. Hij had ook een eigen gagreeks Café Cowala, die tot 2012 in P-magazine verscheen. Inkleurder is de Canadese freelancer Joël Séguin, die eerder zijn sporen verdiende bij enkele van de grootste Noord-Amerikaanse uitgeverijen van comics.

'J.Rom moet na Amoras illustreren hoe Standaard Uitgeverij met dit soort initiatieven naar de toekomst kijkt. We willen onze stripmerken voortdurend heruitvinden, uitlenen aan andere creatievelingen om vernieuwende interpretaties te leveren van helden van weleer, maar met de gewaarborgde authenticiteit van de bestaande personages', aldus nog De Smedt.

Volgens business manager strips Ellen Van Schaik zijn van de reeks Amoras al 400.000 exemplaren verkocht, het vierde album 'Lambik' is net uit. 'In de sector was al sprake van het Amoras-effect. De algemene boekenmarkt was met 2,6 procent gedaald, maar met de lancering van het initiatief Amoras vorig jaar in mei, steeg de markt met ruim 11 procent', vertelt Van Schaik.

Leen Vandersteen zei in naam van de erven dat haar vader blij zou zijn met de nieuwe reeks. 'Hij creëerde in zijn tijd ook al spin-offs van bestaande reeksen. Bovendien wäs hij zelf erg geïnteresseerd in Amerikaanse comics', herinnert de oudste dochter van Willy Vandersteen zich.

'Schaduw' (56 pagina’s) ligt vanaf 26 november in de boekenrekken. Het tweede deel volgt in het voorjaar van 2015, het derde in het najaar van 2015. Prijs softcover bedraagt 7,99 euro, hardcover 14,99 euro. J.Rom is ook beschikbaar in de iBookstore.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig