Nieuwe uitbraak vogelgriep in Nederland
Supermarkten vrezen voor een tekort aan eieren door de maatregelen in Nederland. Foto: afp

In het Zuid-Hollandse Ter Aar is bij een pluimveebedrijf met drie stallen ter grootte van circa 43.000 legkippen vogelgriep of ‘aviaire influenza’ vastgesteld. Het bedrijf werd geruimd. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Economische Zaken donderdagnamiddag.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven ingesteld.

Het zou om een H5-variant gaan van het vogelgriepvirus, maar morgen kan pas met zekerheid vastgesteld worden welke variant het is. Tot die tijd geldt in ieder geval voor de komende 72 uur een transportverbod.

Voor dezelfde periode is ook de ophok- en afschermplicht weer ingesteld. Rondom 10 kilometer van het bedrijf is een standstill afgekondigd. De vier andere pluimveebedrijven die binnen die straal liggen worden nu onderzocht.

Tekort op eieren

Vorige week werd de H5N8-variant van het vogelgriepvirus al aangetroffen op een boerderij in het Nederlandse Hekendorp (Utrecht),  zo'n 25 kilometer van Ter Aar. Die variant is zeer besmettelijk en kan theoretisch overgedragen worden op mensen.

In dat bedrijf werden toen 150.000 legkippen geruimd en stelde het ministerie ook al een transportverbod van pluimvee in. Dat werd eergisteren opgeheven, maar is nu dus weer ingesteld. Door het transportverbod dreigt een tekort op eieren in de supermarkten

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig