Volgens de Britse filmkeuring BBFC bevat de film Paddington ‘seksuele toespelingen’. Maar na verontwaardiging van onder meer de geestelijke vader van de bruine beer paste het controleorgaan zijn advies aan.

Beertje Paddington komt uit de pen van de Britse schrijver Michael Bond (88) en is een van de bekendste personages uit de Britse kinderliteratuur.

Dankzij producent David Heyman, van de Harry Potter-films, maakt het beertje op 28 november zijn opwachting op het grote scherm in het Verenigd Koninkrijk.

De filmcommissie oordeelde dat de film ‘gevaarlijk gedrag, milde dreigingen, milde seksuele toespelingen en milde scheldwoorden’ bevat.

Een officieel kijkverbod blijft achterwege, maar ouders moeten overwegen om al te jonge kinderen thuis te laten. De film kreeg het label Parental Guidance (PG).

De censoren stoorden zich aan een scène waarin een volwassen mannelijke beer zich in een vrouw verkleedt en vervolgens met een andere (mannelijke) beer flirt.

Michal Bond toonde zich verbaasd over het oordeel van de filmkeuring. ‘Ik ben niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het script, maar ik kan niet geloven dat de film seksuele toespelingen bevat’, zegt Bond. ‘In het boek komen ze niet voor’, zei hij aan de Daily Mail.

De filmdistributeur eiste een nieuw oordeel en daar ging de BBFC op in. Het advies luidt nu: ‘de film bevat gevaarlijk gedrag, lichte dreiging, insinuatie en zeldzaam gebruik van milde scheldwoorden’.

Het ‘gevaarlijk gedrag’ verwijst onder meer naar een scène waar Paddington zich in een koelkast verstopt voor een schurk. Ook laat de beer zich op een skateboard door een bus voortrekken. Kinderen zouden dat gedrag kunnen imiteren.

‘De film is perfect te bekijken’, meent Hugh Bonneville die de stem van de beer inspreekt. ‘Ik zag hem laatst met enkele kinderen van vijf. In hun broek plassen was het enige gevaar dat ze liepen.’

In de Vlaamse versie, die op 3 december in de bioscoop te zien is, neemt zanger Bent Van Looy de stem van beertje Paddington voor zijn rekening.