Brussel zal op de laatste provinciale actiedag - die gehouden wordt in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant - grotendeels lam gelegd worden door de geplande stakingen. Dat zegt Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel. Luchtvaartmaatschappijen wijken uit naar andere luchthavens, omdat grote hinder verwacht wordt.

Volgens Van Muylder zullen de stakingsposten zo goed als alle sectoren treffen. Zo zijn er posten voorzien bij grote handelszaken als Delhaize, Carrefour, Cora of Mediamarkt, maar ook bij alle banken en verschillende bankagentschappen.

Ook in de industriële sector is de staking zeer uitgebreid. Audi, Kone, Dalkia, d’Ieteren zijn enkele namen die hij noemde. Bij de NMBS en de MIVB zal de staking zo goed als het hele netwerk platleggen. Ook bij Belgacom, bpost, en de RTBF/VRT zijn acties voorzien.

De ziekenhuizen zullen quasi op weekendregeling overschakelen en ook bij verschillende scholen wordt gestaakt. 'Er is een grote stakingsbereidheid onder de leraren, maar we kunnen nog geen exacte cijfers geven', zegt Van Muylder.

Luchthaven Zaventem

Thomas Cook laat twee vluchten, die maandag normaal moeten vertrekken vanop Zaventem, vertrekken vanuit het Noord-Franse Rijsel. 'We hebben alle klanten die geboekt hebben verwittigd', zegt Koen van den Bosch van Thomas Cook. 'We bieden een bustransfer aan vanuit Zaventem naar Rijsel. Maar we raden alle reizigers aan om op eigen houtje naar Rijsel af te zakken. We hebben immers geen zicht op de impact van de provinciale actiedag op het verkeer.'

Ook op maandag 15 december, de nationale stakingsdag, voert Thomas Cook dezelfde maatregel door. Jetairfly laat donderdag weten dat het maandag uitwijkt naar alternatieve luchthavens: Oostende, Charleroi, Luik en voor de langeafstandsvluchten Amsterdam/Schiphol. Jetairfly raadt alle reizigers die op maandag uit de luchthaven van Zaventem met vakantie vertrekken, aan om zich tijdig naar de luchthaven te begeven en daarbij marge te voorzien voor mogelijke verkeershinder. De betrokken reizigers worden dossier per dossier ingelicht.

Voor de nationale stakingsdag van 15 december contacteert Jetairfly begin volgende week alle betrokken reizigers met informatie over het alternatief voor hun vlucht. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines besliste eerder al om meer dan dertig vluchten te schrappen.

Busverkeer

De MIVB bevestigt dat ze zeer sterke hinder verwacht en dat het netwerk volledig plat kan liggen. De openbaarvervoersmaatschappij roept de reizigers op hun voorzorgen te nemen, maar de echte impact zal pas maandagochtend duidelijk worden. 'Ons contactcenter gaat om 6 uur open, reizigers kunnen via de site, maar ook via twitter, facebook én telefonisch op de hoogte blijven', zegt woordvoerster Ann Van Hamme. In tegenstelling tot bij de NMBS wordt de avond voordien en de dag na de staking geen hinder verwacht.

Delhaize weet nog niet of het zo’n vaart zal lopen: 'waarschijnlijk komen er acties, maar tot de dag zelf kunnen we niet zeggen waar en hoe', zegt Roel Dekelver van de communicatiedienst. De supermarktketen raadt zijn klanten aan maandag de website te consulteren voor meer info.

NMBS

De NMBS verwacht op de laatste provinciale actiedag - in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant hinder in heel het land. ‘Door de configuratie van het spoorwegnetwerk dreigen deze echter een weerslag te hebben op het treinverkeer in het hele land.’ 

Reizigers wordt aangeraden om ‘niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen voor verplaatsingen tussen zondag 7 december (vanaf 22 uur) en maandag 8 december (tot de laatste voorziene trein). 

Via de gebruikelijke informatiekanalen zal de ‘NMBS er alles aan doen om haar reizigers in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer’. Dat gebeurt via de routeplanner op de website, de NMBS-app, de aankondigingen, schermen en aankondigingsborden in de stations en op Twitter via @NMBS. Op Twitter is de spoorwegmaatschappij uitzonderlijk actief vanaf zondag om 18 uur, tot 22 uur. Maandagochtend vanaf 5 uur is NMBS opnieuw te bereiken via Twitter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig