Verrassing van formaat: titelverdediger kwalificeert zich niet voor Afrika Cup
Vorig jaar was het nog grote vreugde bij Nigeria Foto: AP

Nigeria zal zijn titel niet verdedigen op de komende Africa Cup, die volgend jaar van 17 januari tot 8 februari plaatsvindt in Equatoriaal-Guinea. De ‘Super Eagles’ hadden in groep A niet genoeg aan een gelijkspel tegen Zuid-Afrika. Congo eindigt als tweede en verzekerde zich wel van deelname.

Zuid-Afrika, dat voor de wedstrijd al zeker was van groepswinst en deelname aan de Africa Cup, trok niet naar Nigeria voor een plezierreisje. Na 90 minuten eindigde de wedstrijd op 2-2. Congo deed wat het moest doen: winnen op het veld van Soedan. Het werd 0-1. Hierdoor eindigt Congo op de tweede plaats met 10 punten, twee minder dan Zuid-Afrika. Nigeria sluit zijn campagne af op de derde plaats met acht punten.

Tunesië van Leekens geeft Egypte genadeslag

Na Nigeria heeft ook Egypte, dat de Africa Cup al zeven keer won, zich woensdag niet kunnen plaatsen. De Egyptenaren moesten met twee doelpunten verschil bij Tunesië winnen om als beste nummer drie te kunnen deelnemen aan de Africa Cup, maar het team van Georges Leekens was met 2-1 te sterk.

De andere wedstrijd in groep G werd overtuigend met 3-0 gewonnen door Senegal, tegenstander was Botswana. Voor de Senegalezen opende Racing Genk-speler Kara Mbodj de score. Senegal kwalificeerde zich samen met groepswinnaar Tunesië.

Egypte had nochtans nog een kans om mee te mogen naar Equatoriaal-Guinea, waar de eindronde doorgaat. Indien het met twee doelpunten verschil had gewonnen in Tunesië, dan zouden zij als beste derde toch nog opgevist zijn. Die eer gaat nu echter naar de Democratische Republiek Congo, dat in groep D met negen punten derde werd na Kameroen en Ivoorkust.

Ghana, Guinee en Mali kwalificeren zich wél

Ghana, Guinee en Mali hebben zich wel geplaatst voor de Africa Cup. Ghana verzekerde zich in groep E van poulewinst, door met 3-1 te winnen van Togo. In dezelfde groep haalde Guinee het met 2-0 van Oeganda, waardoor het door het ebolavirus getroffen land als tweede eindigt en zich dus ook mag opmaken voor de Africa Cup. Tot slot kon ook het Mali van Abdoulay Diaby (Moeskroen) zich woensdag verzekeren van deelname. De Malinezen wonnen thuis met 2-0 van het reeds gekwalificeerde Algerije, dat de kwalificatiecampagne afsluit als koploper in groep B.

Deze landen konden zich plaatsen voor de eindronde van de Africa Cup 2015: Equatoriaal-Guinea (gastland), Zuid-Afrika, Algerije, Burkina Faso, Kameroen, Kaapverdië, Congo, Ivoorkust, Gabon, Ghana, Guinee, Mali, Senegal, Tunesië, Zambia en Democratische Republiek Congo.