Extreemrechtse zanger niet welkom in Sint-Niklaas
Frank Rennicke Foto: NPD

Frank Rennicke, een extreemrechtse zanger uit Duitsland die uitgenodigd werd door Rechts Actueel, zal op 6 december niet optreden in het Museumtheater van Sint-Niklaas.

De raad van bestuur van het cultuurcentrum besliste woensdagavond dat het contract met de zanger verboden wordt, bevestigt Annemie Charlier (N-VA), schepen van Cultuur en voorzitter van het cultuurcentrum.

‘De belangrijkste reden is dat een optreden met Frank Rennicke niet past binnen de beleidsvisie van het cultuurcentrum en de stad’, motiveert Charlier. ‘Als je de achtergrond van die man bekijkt, dan weet je dat het niet om een onbesproken blad gaat.’ De beslissing om het huurcontract met Rechts Actueel te ontbinden, werd volgens Charlier met een ruime meerderheid genomen.

Dat Rechts Actueel erin slaagde om een stadspodium te boeken, gaat terug naar een activiteit van 2010. ‘Toen was er een probleemloos optreden. De persoon die de boeking deed, kreeg dezelfde verantwoordelijke aan de lijn en heeft er niet bij stilgestaan wie die Rennicke was.’

De Duitse volkszanger Frank Rennicke werd in 2002 in Stuttgart veroordeeld wegens het aanzetten tot haat. Het Duitse Grondwettelijk Hof heeft die veroordeling in 2008 opgeheven en opnieuw naar een lagere rechtbank verwezen. De uitspraak was niet voldoende gemotiveerd. De extreemrechtse singer-songwriter werd in 2009 en 2010 ook al voorgedragen als presidentskandidaat voor de extreemrechts NPD.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig