Tientallen nieuwe nederzettingen goedgekeurd in Oost-Jeruzalem
Benjamin Netanyahu, Israëlische premier Foto: AFP

Jeruzalem heeft zijn goedkeuring gegeven voor de bouw van 78 nieuwe nederzettingenwoningen in twee kolonistenwijken in het oosten van Jeruzalem. Een nieuwe stap in de escalatie van het conflict.

Het nieuws over de nederzettingen komt er nadat dinsdag bij een Palestijnse aanslag op een synagoge vijf doden vielen. Het ging om het dodelijkste geweld in zes jaar tijd. Vandaag heeft het leger de huizen van de daders met de grond gelijk gemaakt.

Israël heeft onlangs herhaald dat het ‘geen enkele beperking’ op nederzettingen in Oost-Jeruzalem aanvaardt, zoals de internationale gemeenschap nochtans vraagt. Volgens diezelfde internationale gemeenschap is de bouw van nieuwe nederzettingen een grote hindernis voor het vredesproces in Israël.

Israël heeft onlangs ook aangekondigd dat het de bouw van 1.000 woningen van kolonisten in het oosten van de stad versnelt. Die aankondiging zorgde voor een nog gespannener situatie in het ‘Palestijnse deel’ van de stad.

In het westelijke stadsdeel wonen hoofdzakelijk Joodse Israëli’s, terwijl Israël het oostelijke stadsdeel – met vooral Arabische wijken waarin Palestijnen wonen – na de oorlog van 1967 heeft geannexeerd. Sinds dat jaar staat ook de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische militaire bezetting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig