UEFA legt Dortmund en Galatasaray boetes op
Foto: Photo News

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft het Duitse Borussia Dortmund en het Turkse Galatasaray beboet nadat het in de Champions League-wedstrijd van 4 november tot ongeregeldheden kwam met supporters. Dat staat woensdag op de UEFA-website te lezen.

De match, die met 4-1 gewonnen werd door de Borussen, moest tot twee keer toe worden stilgelegd nadat aanhangers van beide teams projectielen op het veld hadden geworpen en vuurpijlen hadden afgestoken. De ordediensten pakten ook een twintigtal Turkse fans op.

Borussia Dortmund wordt een boete van 32.000 euro opgelegd, terwijl Galatasaray 70.000 euro moet ophoesten. De Turkse club dient ook Borussia Dortmund binnen de 30 dagen te contacteren om de schade aan het Signal Iduna Park te vergoeden.

In CL-groep D plaatste Dortmund zich na vier speeldagen met 12 op 12 al voor de achtste finales. Arsenal heeft 7 punten, Anderlecht 2 en Galatasaray 1.

Woensdag werd overigens ook BATE Borisov gesanctioneerd. De Wit-Russische club moet bij de volgende door de UEFA georganiseerde wedstrijd een deel van zijn stadion gesloten houden, dit naar aanleiding van racistisch gedrag van de BATE-supporters tijdens de Champions League-wedstrijd van 21 oktober tegen Shakhtar Donetsk (0-7 nederlaag voor BATE). Luiz Adriano, de Braziliaanse spits van Shakhtar die in de bewuste wedstrijd vijf keer scoorde, kreeg toen “racistische geluiden” naar zijn hoofd geslingerd. De sanctie voor BATE Borisov wordt toegepast op de CL-wedstrijd van 25 november tegen FC Porto.

Ook Oekraïne moet zijn volgende interland, de EK-kwalificatiematch van 14 juni tegen Luxemburg, deels achter gesloten deuren afwerken. In de EK-kwalificatiewedstrijd Oekraïne-Macedonië (1-0) van 12 oktober was er immers sprake van racistisch gedrag van de Oekraïense supporters, die eveneens andere incidenten veroorzaakten.