De Brusselse beurs heeft woensdag voor de vijfde dag op rij kunnen afsluiten met winst. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, ging er 0,34 procent op vooruit tot 3.211,01 punten. De veertien winnaars uit de elitegroep wogen net iets zwaarder dan de zes dalers.

De bewegingen waren wel beperkt. Slechts twee grote aandelen konden bij het sluiten van de handel een winst van meer dan 1 procent voorleggen.

De grootste dagwinst bij de elitewaarden was voor Telenet, dat 1,13 procent verdapperde tot 44,02 euro. Dinsdag was de Mechelse media- en telecomgroep samen met de chemiegroep Solvay nog de enige daler van de dag. Hoofdaandeelhouder Liberty Global heeft nu meer dan 95 procent van het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo in handen en start er met de uitkoop van de resterende aandeelhouders.

Ook UCB deed het goed. Het aandeel van de biofarmagroep veerde 1,10 procent op tot 62,53 euro, nadat het dinsdag al 2,83 procent had gewonnen. Dat was toen het eerste positieve resultaat na zeven dagen van neergang.

KBC hield het bij een bescheiden vooruitgang van 0,37 procent en een slotkoers van 43,60 euro. De bank krijgt van Europa weer toestemming om overnames te doen en om zich als prijsbreker te manifesteren. Hierop werden nog beperkingen gelegd toen de bank tijdens de financiële crisis een beroep diende te doen op staatssteun.

Op de tweede rij klom Option 7,14 procent tot 0,38 euro. De specialist van datacommunicatie mocht recentelijk melden dat het Amerikaanse US Robotics zijn producten onder eigen merknaam gaat verkopen.

EVS ging er 3,51 procent op vooruit tot 28,47 euro, nadat het dinsdag al 9,04 procent had gewonnen. De speculatie over een mogelijke overname blijft de koers ondersteunen.

Hamon kende kort na de middag een stevige koersopstoot. De ontwerper van koeltorens sloot af met een bonus van 4,56 procent en een slotkoers van 10,55 euro. Er gingen 13.991 aandelen over de toonbank, veel meer dan gebruikelijk.

Bij de verliezers viel Bpost op. De posttitel leverde 0,57 procent in bij een slotkoers van 20,98 euro en was daarmee het slechtst presterende grote aandeel. Bpost maakt zich op om ook op zondag pakjes te gaan bezorgen, onder meer op vraag van internetspeler Coolblue.

Op de brede markt daalde Keyware Technologies 6,62 procent tot 0,55 euro. Het was de eerste terugval na zes winstdagen. De specialist van betaalterminals maakte recentelijk beter dan verwachte bedrijfsresultaten bekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig