Economische gevolgen van ebola kleiner dan gevreesd
Een team van Chinese gezondheidswerkers arriveerde deze week in Liberia om hulp te bieden Foto: AFP

Zeer waarschijnlijk moet West-Afrika door de ebola-epidemie een economisch verlies slikken van rond de 3 à 4 miljard euro. Dat is veel minder dan het slechtste scenario van de Wereldbank voorspelde. Toch tastte ebola de Afrikaanse economie al sterk aan.

Omdat enkele West-Afrikaanse landen de uitbraak van ebola hebben weten te voorkomen, lijkt het erop dat de economische kost van ebola eerder uit zal draaien op 3 à 4 miljard euro. Nog altijd een gigantisch bedrag, doch ligt het een pak lager dan de gevreesde 36 miljard euro, volgens cijfers van de Wereldbank.

Het gevaar is nog niet helemaal geweken, zegt de hoofdeconoom van de Wereldbank Francisco Ferreira. In een rapport van oktober had de Wereldbank gezegd dat als de verspreiding van de ebola-epidemie verder zou doorzetten, de potentiële kosten voor heel Afrika zou kunnen stijgen tot tientallen miljarden dollar. Het getal van 32,6 miljoen dollar werd toen genoemd als ‘slechtste scenario’.

Niettemin zegt de Wereldbank vandaag ook dat de impact op de drie West-Afrikaanse landen al enorm is geweest. Het heeft alles van voedselvoorziening tot werkloosheidscijfers aangetast. Tegenover maart, toen ebola ontdekt werd in Liberia, werken in het land maar de helft zo veel mensen meer. Dat blijkt uit een rapport dat de Wereldbank vandaag uitbracht. Negentig procent van de mensen in Liberia vrezen dat ze hun gezin niet genoeg te eten kunnen geven in de toekomst.

Ebola heeft ook al een sterke impact gehad op toerisme naar Afrika. Uit vrees voor de ziekte stellen veel mensen hun reis, zeker de drie meest getroffen landen, uit. Op dit moment zijn in totaal, in Liberia, Sierra Leone en Guinee, al 5.177 doden geteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig