Rechter wijst verplichte opvang voor gehandicapte vrouw af

De rechtbank in Dendermonde heeft het vonnis verbroken dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap verplicht om een vrouw van 64 met een mentale handicap op te vangen. Toen haar zus stierf, belandde ze in de noodopvang, maar daar kon ze volgens de Vlaamse overheid niet blijven.

Rita werd 64 jaar geleden ­geboren in Haaltert met een zware mentale en fysieke handicap. Haar ouders wilden zelf voor haar zorgen, en dat deden ze hun leven lang. Toen ze twintig jaar geleden stierven, vroegen ze op hun sterfbed aan Susanna, Rita’s zus, om voor haar te zorgen. Die deed dat met hart en ziel. ‘Zeven jaar ­geleden had ze tante Rita wel al op een wachtlijst gezet’, zegt Susanna’s schoondochter, Ena Dewijze. ‘Toen ze ziek werd, dacht ze dan ook dat er een oplossing zou zijn voor haar zus.’

Toen Susanna palliatief werd, werd Rita ‘bij hoogdringendheid’ opgenomen in Schoonderhage in Ninove, waar ze al langer overdag kwam. Maar toen Susanna stierf, had Rita van de ene dag op de andere geen huis meer. Bovendien is er geen plaats meer voor haar in Schoonderhage. ‘U moet maar elders zorg gaan zoeken, klonk het daar’, zegt Marc Van Gestel van de vzw Opvangtekort, bij wie de familie kwam aankloppen.

Een rechter in kortgeding in Dendermonde had in mei beslist dat er dringende opvang moest komen voor de vrouw. Het Agentshcap voor Personen met een handicap werd veroordeeld tot het betalen van 500 euro per dag dat Rita geen nieuwe stek vindt. De rechter in Dendermonde oordeelt nu dat die uitspraak tot stand is gekomen zonder dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap werd gehoord. Daarom is het vonnis verbroken.

De vzw Opvang Tekort sluit een nieuwe procedure niet uit. 'Indien het VAPH alsnog zou besluiten om Rita V. op straat te laten zetten door haar tijdelijke bescherming in te trekken en door haar de noodsituatie te weigeren, dan rest er Rita V. geen andere optie dan opnieuw een kort geding in te leiden.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig