Desmond Tutu was vandaag in ons land, en dat is een ‘laatste keer’, want voortaan zal hij niet meer naar Europa reizen. Hij mocht samen met Neelie Kroes en Bianca Debaets (CD&V) de eerste ‘digitruck’ showen.

Desmond Tutu, de Zuid-Afrikaanse emeritus aartsbisschop en Nobelprijswinnaar, was al sinds 2007 niet meer in ons land geweest. Het zal ook zijn laatste keer zijn.

Hij kwam nog een laatste keer naar Europa om er samen met Neelie Kroes, jarenlang Europees commissaris voor digitale agenda, en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) de digitruck van de ngo Close The Gap voor te stellen. Dat is een mobiele ICT-klas op zonne-energie. Europa viert vandaag ‘tien jaar Close the Gap’, tien jaar van investeringen om de digitale kloof te verkleinen. Desmond Tutu is al sinds de oprichting peter van de organisatie. 

Hij sprak in Terhulpen voor een publiek van studenten, ondernemers en ontwikkelingswerkers. 'We zagen tien jaar geleden Close The Gap geboren worden en nu is het een bijna oncontroleerbaar kind geworden, een kind van tien jaar dat barst van de energie.'

De Digitruck zal in sociale projecten in Burundi worden gebruikt door het Belgische Rode Kruis Vlaanderen. Close The Gap gaat met verschillende niet-gouvernementele organisaties samenwerken om meerdere Digitrucks in Afrika uit te rollen.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) gaf een toespraak over de digitale kloof. Hij legde de link met de ebolacrisis van vandaag. 'De reden van het ontstaan van die ebolacrisis is deels omdat er gebrekkige informatie is aan medische zorgen, omdat mensen de basisinfrastructuur voor informatietechnologie niet hebben. De Digitruck waarmee je op gelijk welke plaats waar de zon een beetje schijnt computers kan installeren met toegang tot internet kan daar een oplossing voor bieden.'

Tutu feliciteerde de organisatie en bedankte uitvoerig alle medewerkers, sympathisanten en sponsors. Op het einde van de bijeenkomst werd de 83-jarige Tutu zelf verrast door de 92-jarige Toots Thielemans. Die bracht met zijn mondharmonica een ode aan de gewezen Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig