Maggie De Block: ‘Minder verspillen, meer investeren’
Foto: BELGA

Ondanks de budgettaire krapte zal de federale regering de komende jaren nog kunnen investeren in de gezondheidszorg. Dat benadrukte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) woensdag bij de voorstelling van haar beleidsverklaring in de Kamer. De herindeling van het ziekenhuislandschap en de geestelijke gezondheidszorg zijn prioriteiten voor De Block.

Zoals bekend halveert de regering-Michel de groeinorm voor de gezondheidszorg van drie procent naar anderhalf procent per jaar. 'Maar we werken nog altijd met een groeinorm, niet met een besparingsnorm', zei De Block. Op vijf jaar tijd groeit het budget niet met vijf miljard, maar wel nog altijd met 2,18 miljard. 'En precies omdat we hervormen, vereenvoudigen en verspillingen wegwerken, blijft er nog budget over om te investeren in medische innovatie.'

Misschien wel de grootste 'werf' voor De Block wordt de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en van het ziekenhuislandschap. Ziekenhuizen 'basiszorg' zullen voor complexe ingrepen samenwerken met gespecialiseerde ziekenhuizen, die de patiënt 'de beste zorg voor haar of zijn specifiek probleem', moeten bieden.

Een van de prioriteiten voor De Block wordt de geestelijke gezondheidszorg, waar het overgebruik aan medicatie teruggedrongen moet worden en de eerste lijn versterkt, beter gefinancierd en terugbetaald moet worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig