Luc Coene en Philip Maystadt in de running voor Europees bankenafwikkelingsfonds
Foto: BELGA

De Belgen Luc Coene en Philip Maystadt behoren tot de drie kandidaten voor het voorzitterschap van het Europese afwikkelingsfonds voor falende banken. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bevestigd.

Coene, gouverneur bij de Nationale Bank, en Maystadt, oud-voorzitter van de Europese Investeringsbank, nemen het op tegen Elke König, baas van de Duitse beurswaakhond. De drie werden gekozen op basis van een open selectieprocedure.

De Commissie zal het lijstje ter informatie doorsturen aan het Europees Parlement en de lidstaten. Vervolgens zal de Commissie een voorstel op tafel leggen, dat door het Europees Parlement moet goedgekeurd worden. De lidstaten moeten over de benoeming met een gekwalificeerde meerderheid beslissen.

Het nieuwe fonds is een pijler van de Europese Bankenunie en zal op termijn 55 miljard euro omvatten. Het geld kan aangewend worden bij de afwikkeling van falende banken. De voorzitter runt het fonds voor een termijn van drie jaar, die één keer hernieuwbaar is voor vijf jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig