Frankrijk stuurt zes Mirage-straaljagers naar Jordanië

Frankrijk gaat zes Mirage-straaljagers naar Jordanië sturen. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian woensdag in het parlement gezegd. De Mirages zullen zich bij de negen Franse Rafales voegen, die gestationeerd zijn in de verder gelegen Verenigde Arabische Emiraten. 'Ik weet één ding: in deze strijd, in deze oorlog, gaat Frankrijk zijn dispositief versterken', zei de Franse regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll eerder al op de zender BFMTV. Nog op woensdag meldde de Franse eerste minister Manuel Valls dat 'bijna vijftig' Franse jihadstrijders zijn omgekomen in Syrië.

Door de vliegtuigen in Jordanië te stationeren, zijn ze dichter bij het strijdtoneel in Noord-Irak. Daar staat Frankrijk, als deel van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga’s bij. De negen Rafale-vliegtuigen bevinden zich op een basis in de Verenigde Arabische Emiraten, meer dan dubbel zo ver van het strijdtoneel in Noord-Irak dan Jordanië.

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben Franse Rafale-vliegtuigen nieuwe aanvallen uitgevoerd op IS-stellingen in de buurt van het Iraakse Kirkoek. Dat heeft ook de Franse minister van Defensie bevestigd.

Onder de beulen van IS die te zien zijn in de laatste IS-video, is intussen een tweede Fransman geïdentificeerd. 'We weten dat meer dan duizend Fransen naar Syrië zijn getrokken', aldus Valls. 'We weten ook dat bijna vijftig van hen daar de dood hebben gevonden. Spijtig genoeg zijn we niet verrast te vernemen dat Fransen of inwoners van Frankrijk een belangrijke positie bekleden in deze organisatie en deelnemen aan barbaarse toestanden. Dat versterkt onze vastberadenheid in de strijd tegen terrorisme.' Volgens een regeringsbron aan het Franse persbureau AFP gaat het om 49 Franse doden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig