Geen Belgische beul in onthoofdingsvideo IS
Foto: AFP

De Belgische veiligheidsdiensten zijn er zeker van dat de man die te zien is bij de onthoofdingen in de laatste video van terreurorganisatie IS, niet Vilvoordenaar Abdelmajid Gharmaoui is. Er is ook geen andere Belg betrokken bij de massa-onthoofding, blijkt uit de informatie van het federaal parket. Dat bevestig woordvoerder Eric Van Der Sypt aan De Standaard Online.

In een video die IS het voorbije weekend publiceerde, is een groep van een 20-tal ongemaskerde IS-strijders te zien die elk een gevangene onthoofden met een mes. Ook de Britste 'jihadi john' was wellicht opnieuw te zijn. Hij was de enige die wél gemaskerd was.

Inlichtingendiensten uit verschillende Europese landen, waaronder België, gingen met de meest geavanceerde technieken op zoek naar de identiteit van de westerse jihadi's in de video's. De Franse autoriteiten identificeerden twee mannen. 

Tussen die groep strijders stond ook een man die een grote gelijkenis vertoonde met de 28-jarige Abdekmajid Gharmaoui, een man uit Vilvoorde die bij verstek terechtstaat op het Sharia4Belgium-proces voor de Antwerpse correctionele rechtbank. Verder onderzoek heeft nu uitgewezen dat de man op de video niet Gharmaoui is, aldus het federaal parket.

Dat bevestigt wat de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) al in de ochtendkrant van De Standaard zei. ‘Ik heb contact gehad met familieleden en vrienden van de man in kwestie. Zij zijn formeel dat Abdelmajid niet de man op de foto is. Dat wordt me trouwens ook door Ocad (het coördinatieorgaan voor de dreiginsganalyse,red.) bevestigd.

Volgens de informatie van het federaal parket is er ook geen andere Belg betrokken bij de onthoofdingen die te zien waren in de video van zondag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig