Crowdfunding moet maanmissie financieren

Een Brits consortium heeft plannen bekendgemaakt om over tien jaar een ruimtetuig naar de maan te sturen. Daarvoor wordt geld gezocht via crowdfunding.

Doel is om 500 miljoen pond op te halen bij het publiek. Wie financiert zal in ruil foto’s, tekst en dna in een tijdscapsule mogen steken. Die zal op de maan begraven worden. De kost van een kort bericht zal een paar pond zijn, terwijl voor een korte video 200 pond wordt verwacht. Een haar sturen zal zo’n 50 pond kosten.

In de eerste fase wil het project de komende vier weken 600.000 pond ophalen via Kickstarter.

De missie Lunar Mission One zelf wil de zuidpool van de maan verkennen om te zien of het bouwen van een permanente basis daar mogelijk is. Daarvoor willen ze boringen uitvoeren. Het plan geniet de steun van enkele bekende wetenschappers en organisaties.

Ruimtemissies financieren wordt steeds moeilijker, zegt projectleider David Iron. ‘De langetermijnerfenis van het project zal een nieuwe financiering van ruimtemissies zijn’, zegt hij. ‘Lunar Mission One zal een grote bijdrage leveren aan ons begrip van de oorsprong van onze planeet en de maan.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig