Verhofstadt wil 700 miljard aan investeringen om EU-economie uit slop te trekken
Liberaal fractieleider in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt. Foto: AFP

In aanloop naar het veelbesproken investeringsplan van de nieuwe Europese Commissie hebben de Europese liberalen woensdag hun eigen plannen gepresenteerd om de economie uit het moeras te trekken. Blikvanger is een nieuw investeringsfonds dat 700 miljard euro aan privaat geld moet ophalen om te investeren in sectoren als de digitale economie en de energienetwerken.

De Commissie legt deze weken de laatste hand aan het investeringsplan van 300 miljard euro dat voorzitter Jean-Claude Juncker deze zomer in het Europees Parlement heeft aangekondigd. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt is tevreden dat ‘de grap’ van de projectobligaties van Junckers voorganger José Manuel Barroso overstegen wordt, maar hij wijst erop dat de investeringskloof 700 miljard euro bedraagt.

Verhofstadt acht het ‘realistisch’ dat een nieuw Europees investeringsfonds dat bedrag kan mobiliseren. Investeerders zullen volgens hem over de brug komen indien het fonds deels gegarandeerd worden door de EU-lidstaten, de Europese Centrale Bank en de Europese begroting, en indien de inkomsten uit de investeringen belastingvrij blijven.

Belastingverlagingen in lidstaten

Omdat de oprichting van zo’n fonds tijd vergt, wil Verhofstadt de economie volgend jaar al een duw in de rug geven met een pakket aan belastingverlagingen in de lidstaten. Daartoe kan volgens de oud-premier budgettaire ruimte gecreëerd worden indien de Europese Investeringsbank tot 200 miljard euro aan nationale uitgaven voor infrastructuurprojecten zou overnemen.

Derde en laatste pijler van het plan is het verbeteren van het investeringsklimaat, via het afbouwen van de administratieve rompslomp en de opening en eenmaking van de kapitaalmarkten, de digitale markten en de energiemarkten. ‘Dit is niet enkel een oefening in geld, maar ook in regulering en het openen van markten’, besluit Verhofstadt.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig