Medewerkers Marianne Thyssen moeten open kaart spelen over contacten met lobbyisten
Foto: AFP

Vanaf 1 december moeten alle eurocommissarissen, hun kabinetsleden en de topambtenaren hun contacten en gesprekken met belangengroepen en lobbyisten openbaar maken. Dat heeft de Europese Commissie woensdag officieel aangekondigd. De beslissing lekte eerder deze week al uit, maar toen was nog niet duidelijk of de transparantievereiste ook voor de medewerkers van de commissarissen zou gelden.

Zoals bekend wil voorzitter Jean-Claude Juncker (foto) meer open kaart spelen over het reilen en zeilen binnen de Commissie. Woensdag wisselde hij met zijn eurocommissarissen van gedachten over concrete pistes om de transparantie te versterken. Volgende week worden formele besluiten genomen, maar woensdag raakte alvast bekend dat niet alleen de eurocommissarissen, maar ook hun kabinetsleden en de directeurs-generaal vanaf december hun contacten met belangengroepen en lobbyisten openbaar moeten maken.

'We bevinden ons niet meer in de tijd van mijn grootouders, toen de overheid tegenover het publiek een houding aannam van ‘vertrouw me maar’. Nu zegt het publiek tegen de overheid ‘toon het ons’. En wij willen tonen wat we doen en rekenschap afleggen voor wat we doen', zo verklaarde vicevoorzitter Frans Timmermans, die het Europees Parlement en de Raad opriep gelijkaardige stappen te zetten.

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström beloofde alvast een nieuwe inspanning in het kader van de onderhandelingen die met de Verenigde Staten worden gevoerd over een grootschalig handelsakkoord. Malmström beklemtoonde dat de Europese Unie nooit eerder zo open en transparant is geweest over handelsonderhandelingen, maar niettemin zijn er nog steeds 'verdachtmakingen over wat we doen'. De Zweedse wil daarom Europese tekstvoorstellen publiceren en ervoor zorgen dat alle Europarlementsleden in een leesruimte de documenten kunnen inkijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig