Gevoelige info Nederlandse recherche op straat door lek

Door een lek bij de Nederlandse politie is gevoelige informatie over rechercheonderzoeken naar onder meer criminele organisaties en jihadverdachten op straat beland. De gegevens zijn door een politiemedewerker op een privéwebsite gezet en waren op het internet te zien met een eenvoudige zoekopdracht via Google. Dat heeft de politie woensdag bevestigd na berichtgeving over het lek door NRC Handelsblad.

De politie en het Openbaar Ministerie bekijken of het lek gevolgen heeft voor lopende onderzoeken. Het is niet bekend hoe lang de gevoelige en vertrouwelijke informatie online heeft gestaan en door wie die allemaal is bekeken.

Op de website stonden onder meer observatieverslagen van potentiële Syriëgangers en documenten over moordzaken en overvallen. Ook waren namen, foto’s en woonadressen van tientallen verdachten te bekijken en stonden namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren vermeld.

De politiemedewerker, een systeembeheerder, zou de gevoelige informatie tijdens werkzaamheden op de website hebben gezet. De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De medewerker is op non-actief gesteld. Het is niet duidelijk waarom de medewerker de documenten op de website heeft gezet.

De melding dat de informatie op een privésite stond kwam binnen in de nacht van maandag op dinsdag, aldus de politie. De gegevens zijn meteen na ontdekking verwijderd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig