Vandeurzen: ‘Besparingen selectief doorvoeren om ze haalbaarder te maken’
Foto: BELGA

Ook Welzijn moet volgend jaar besparen, maar dat gebeurt in de eerste plaats op de eigen werking. Daarnaast wordt een inspanning gevraagd van de burger en is er een 'selectieve besparing' bij de betrokken diensten en voorzieningen. Net die selectiviteit moet de gevraagde inspanning 'haalbaarder' maken. Zo reageert Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op de forse kritiek vanuit de welzijnssector op de geplande besparingen.

De Vlaamse welzijnssector heeft woensdag fors aan de alarmbel getrokken over de besparingen die de Vlaamse regering in 2015 wil doorvoeren. In totaal wordt er voor bijna 250 miljoen euro bespaard.

Het Vlaams Welzijnsverbond en de federatie van Sociale Ondernemingen (SOM) vrezen dat vooral de meest kwetsbaren de dupe zullen worden. De organisaties zijn niet mals en reageren ronduit 'verontwaardigd'. 'We willen geen beleid dat zich laat leiden door een pure besparingslogica met een mensvisie die de sterksten op het voorplan zet.'

Welzijnsminister Vandeurzen steekt niet weg dat ook Welzijn volgend jaar moet besparen om zo het globale budget in evenwicht te houden. 'Maar dat doen we door, in eerste instantie, te besparen op het overheidsbestel zelf. Ook vragen we de burgers om een bijdrage te leveren. Daarnaast vragen we inderdaad een selectieve en gedifferentieerde inspanning van de betrokken gesubsidieerde diensten en voorzieningen. Hierover gingen we ook in overleg met de betrokken organisaties', aldus Vandeurzen. Die selectieve inspanning moet het ook 'haalbaarder' maken.

Bovendien is het ook de bedoeling de bestaande ‘regeldruk’ en administratieve last te verlagen. Op die manier valt er in de regelgeving ook 'efficiëntiewinst' te boeken, aldus de CD&V-minister.

Vandeurzen wijst er ook op dat er volgend jaar naast de geplande besparingen ook 65 miljoen euro geïnvesteerd wordt in Welzijn en dat het totale budget 10 miljard euro bedraagt. 'Dit is goed voor ruim 27 procent van de totale Vlaamse begroting. Hiermee ondersteunen we heel wat Vlaamse gezinnen en mensen die nood hebben aan zorg'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig