Belgische vestiging 3 Suisses sluit: 94 banen op de tocht
Foto: EDA
Saint Brice, dienstverlener voor de handelsactiviteiten van 3 Suisses in België, heeft besloten haar technische bedrijfseenheid UTE Orcq nabij Doornik te sluiten. Dat betekent de facto het einde van de Belgische 3 Suisses-vestiging in Orcq. 33 werknemers kunnen terecht in 3 Suisses Belgium, een nieuwe onderneming, in het leven geroepen om de transformatie van 3 Suisses als volledig digitaal merk in België te ondersteunen. Voor 94 andere werknemers wordt nog naar oplossingen gezocht.

Volgens Saint Brice beantwoordt de dienstenverlening van het platform in Orcq niet langer aan de noden van de Belgische merken van de Groep 3SI. De bedrijfsmodellen evolueren momenteel, stelt Saint Brice in een persmededeling. Bedrijfseenheid UTE Orcq is bovendien in een financieel ongezond klimaat verzeild geraakt en zag de activiteiten met 30 procent afnemen. Dat resulteerde in een verlies van 15 miljoen euro in 5 jaar. 

Daarom kondigde Saint Brice woensdag op een bijzondere ondernemingsraad de stopzetting aan van alle activiteiten van het dienstenplatform van UTE Orcq. De sluiting van de vestiging nabij Doornik wordt verwacht tegen 31 maart 2016. De stopzetting treft alle 127 werknemers in de vestiging bij Orcq.

3 Suisses Belgium: 100 procent digitaal

Tegelijk kondigde de Franse groep aan dat ze in België een onlinewinkel op poten wil zetten, waar werk is voor 33 mensen. Voor 94 andere werknemers moet nog een oplossing worden gezocht. De directie zegt zich bewust te zijn van de gevolgen van deze beslissing en belooft er alles aan te doen om de sociale impact te beperken.  

‘Zover is het nog niet. Het personeel is geschrokken en verontwaardigd’, reageert vakbondssecretaris Rita Liebens van de socialistische bediendebond op het nieuws. Liebens wijst erop dat het personeel de afgelopen vijftien jaar al een reeks van herstructureringen heeft meegemaakt, in Orcq werkten jaren geleden nog 800 personeelsleden. ‘De mensen hebben alles gegeven en zitten nu zonder werk.’

Na het nieuws van de sluiting werd het werk neergelegd. De bonden willen nu graag de Franse directie ontmoeten. Een gesprek met de HR-manager zou al woensdagmiddag plaatsvinden. De directie van de Franse groep zegt ook alles in het werk te stellen om een open dialoog aan te gaan met de vertegenwoordigers van de werknemers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig