Duitse Ampelmann krijgt gezelschap van ‘Ampelmädchen’
Foto: EPA

Waarom regelen alleen mannen het voetgangersverkeer? Het is een vraag waar de politici in het Duitse Dortmund de laatste dagen over discussiëren. Want in deze geëmancipeerde tijden is het toch niet meer dan logisch dat er af en toe een voetgangersvrouwtje opduikt op een verkeerslicht, klinkt het.

Wereldberoemd is hij, het Ampelmännchen. De voetganger met typerende hoed is één van de weinige overblijfsels van de DDR en regelt in verschillende Oost-Duitse steden nog steeds het voetgangersverkeer. Maar anno 2014 wordt het eigenlijk eens tijd om die typische heer te vervangen door een dame, vinden ze in Dortmund. De politici willen er een quotum invoeren voor verkeerslichten: de helft van de tijd een Ampelmännchen, de andere verkeerslichten een Ampelmädchen.

Niet alleen omdat er ook in het verkeer gelijkheid moet zijn tussen mannen en vrouwen, maar ook omdat het veiliger zou zijn. Een vrouw met een kleed neemt volgens de voorstanders immers meer plaats in op een verkeerslicht, en valt daarom meer op dan een man in kostuum. De inwoners zelf horen het in Keulen donderen: is er niks anders waar de politici zich mee kunnen bezighouden?

Nochtans is het hele idee niet nieuw. Progressieve steden als Dresden en Zwickau gingen al voor de bijl en laten af en toe het voetgangersvrouwtje zien. Compleet met vlechtjes en een rokje. En ook in Berlijn werd al eens hevig gediscussieerd over het thema. Daar wou de SPD-fractie het mannetje zelfs vervangen door een moderne vrouw in broekpak en met hoge hakken, maar het idee stuitte uiteindelijk op een njet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig