Van Overtveldt: ‘Debat tax shift beter niet publiek gevoerd’
Johan Van Overtveldt. Foto: BELGA

De discussie over een eventuele vermogensbelasting moet vanaf nu binnen de regering gevoerd worden. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gezegd in de Kamercommissie Financiën. Hij deelde daarbij een kleine steek uit aan CD&V.

CD&V’er Eric Van Rompuy, voorzitter van de commissie Financiën, ergerde zich aan de ‘stortvloed’ aan verklaringen over de tax shift en vroeg aan Van Overtveldt duidelijkheid. ‘De voorzitter heeft honderd procent gelijk als hij zich vragen stelt bij de veelheid en diversiteit van de verklaringen. Men had dat debat beter niet publiek aangevat’, verwees de minister naar Van Rompuys partij, die als eerste naar de media stapte.

‘De les geleerd in de voorbije dagen indachtig, gaan we de discussie over de tax shift en alles wat daarbij hoort binnen de regering voeren. En vervolgens in en met het parlement’, ging Van Overtveldt verder.

Van Overtveldt herhaalde verder wat in het regeerakkoord staat. ‘De lasten op arbeid wegen ook in de personenbelasting te zwaar. In dit kader moet worden nagegaan of een verschuiving naar belastingen op andere inkomsten dan uit arbeid, indirecte belastingen en/of ecofiscaliteit.’

Van Overtveldt zei ten slotte, zonder expliciet te verwijzen naar een vermogensbelasting, dat elke belastingsverhoging of -verlaging een impact heeft op ons sociaaleconomisch bestel. Ecofiscaliteit is het meest succesvol als de vervuiling verdwijnt, lagere sociale lasten moeten jobs creëren, aldus de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig