'Jonge mama's, doe het tien jaar rustiger aan'
Foto: *
Als je vriendinnen met kleine kinderen hebt, is de kans groot dat je op Facebook het stuk 'Is dit dan quality time?' uit het online magazine Charlie zag voorbijkomen. Journaliste Ilse Ceulemans werpt daarin een nieuwe blik op de moeilijke strijd van mama's om kinderen en carrière te combineren. 'Minder gaan werken is soms nodig, maar het hoeft geen definitieve keuze te zijn'.

Voor Ilse Ceulemans begon het met twee weken thuisblijven toen haar dochtertje ziek werd. Ze is daarna niet meer fulltime gaan werken. 'Een fulltime job combineren met een gezin: ik kon het niet. Of nee, ik kon het wel, maar het was niet meer gezellig', schrijft ze in het stuk dat op 24 uur meer dan 1.000 keer gedeeld werd op Facebook.

En toch bleef dat vooroordeel: als een vrouw minder gaat werken voor de kinderen, lijkt het alsof ze haar carrière niet belangrijk vindt. 'En dat terwijl ik wel ambitieus ben', zegt ze aan de telefoon. 'Maar niet alleen in mijn job. Ik wil ook dat het thuis goed gaat'.

Ceulemans liet zich inspireren door The Gentlemom, een online community die jonge ouders een hart onder de riem wil steken. Het probleem is vooral dat je kinderen jong zijn als je zelf nog volop aan je carrière timmert. Wanneer je fulltime lange dagen maakt en rekent op crèches en naschoolse opvang. En dat terwijl een carrière toch ongeveer 45 jaar duurt. Dus stelt ze voor om op lange termijn te plannen. 'In de eerste schijf van 15 jaar groei je in je job, maar daarna doe je het tien jaar rustiger aan. In deze 'denkfase' werk je minder, zorg je voor de kinderen en jezelf en kan je nieuwe ideeën opdoen. Om er tegen je 45ste, als de kinderen groot zijn, weer volop tegenaan te gaan.

Gyneacologe Ingrid Theunissen zegt in Marie-Claire: ‘In de menopauze maken vrouwen meer mannelijk hormoon aan waardoor je energieker en ondernemender wordt. Het is hét moment voor vrouwen om hun leven en hun carrière opnieuw in handen te nemen', schrijft ze. Overigens hoeven het voor haar niet altijd de vrouwen te zijn die deze pauze nemen: 'ook papa's kunnen beslissen wat minder te gaan werken'. Dat heeft financiële consequenties, maar die kan je volgens haar gedeeltelijk opvangen door creatief te zijn met de extra tijd die vrijkomt. 'Je spaart veel uit aan opvang en nabewaking en mijn kinderen waren ook minder ziek'.

'Ik merk aan de reacties van mensen dat dit idee een soort ontspanning biedt', zegt Ceulemans. 'Dat minder gaan werken voor de kinderen geen definitieve keuze hoeft te zijn. Dat het een kwestie is van timing en menselijke keuzes maken. Maar daarvoor is wel meer solidariteit tussen de generaties nodig, een woord dat een beetje uit de mode is geraakt. De oudere generaties zouden meer steun kunnen geven aan jonge ouders, die het al moeilijk genoeg hebben, en er zou meer ruimte moeten zijn voor rijpe, wijze vrouwen die weer aan hun carrière willen beginnen. We zullen allemaal langer moeten werken, maar we kunnen dat niet blijven doen aan het ritme van vandaag'.