Cannabisplantage brengt 384.000 euro per oogst op
Foto: Belga

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen moesten woensdag vier mannen verschijnen die verdacht worden van het houden van een grote cannabisplantage in Tisselt, Willebroek. De vier menen echter slechts uitvoerders te zijn en werken voor een nog onbekende opdrachtgever. De plantage zou per oogst zo’n 384.000 euro hebben opgebracht. Geen van de beklaagden was aanwezig bij de zitting, drie van hen werden vertegenwoordigd door hun advocaat.

De vier wonen in Nederland, maar worden gelinkt aan een cannabisplantage in Tisselt. De plantage bestond uit 1.868 plantjes, voor het parket een duidelijk bewijs dat niet amateuristisch te werk werd gegaan.

Bang voor wraakacties

De twee verantwoordelijken voor de plantjes willen niet zeggen wie hun opdrachtgever is. De ene beweert het niet te weten, de andere is bang voor wraakacties. Ze geven toe de controle over de plantage te hebben gehad en beweren hiervoor 3.000 euro per succesvolle oogst te hebben gekregen. De grote opbrengst was voor hun (onbekende) opdrachtgever.

‘Kleine garnalen’

‘Men heeft hier duidelijk te maken met een goed georganiseerde organisatie’, zei meester De Keersmaeker ter verdediging van beide mannen, ‘maar zij zijn slechts kleine garnalen in een groter geheel. Ze hebben zich inmiddels herpakt en werken allebei. Ik vraag dan ook de opschorting.’

De man die de huurovereenkomst aanging, beweert niet te weten waarvoor de loods gebruikt werd.

De vierde man meent enkel te zijn ingezet om de loods leeg te maken bij aanvang van de huurovereenkomst. Nadien zou hij er niet meer geweest zijn. Opvallend is wel dat hij gelinkt kan worden aan twee andere plantages, eentje in Brussel en eentje in Antwerpen. Voor de plantage in Brussel werd hij al veroordeeld tot 1 jaar waarvan enkel de voorlopige hechtenis effectief was. Voor die plantage gaf hij toe wél de controle en opvolging van de plantjes te hebben gedaan.

18.000 euro gevorderd

‘Die mannen moeten hun plaats op de ladder verdienen’, zegt zijn advocaat Sven De Baere. ‘De plantage in Brussel werd pas opgestart na die in Tisselt, waar hij zich eerst als loopjongen moest bewijzen.’ Zijn advocaat vroeg de opslorping bij het vonnis uit Brussel. Tegen de vier werd 18 maanden en 18.000 euro gevorderd. Uitspraak op 17 december.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig