Hoe hoger je emotionele intelligentie hoe gezonder je bent
Foto: Photo News

Wie emotioneel intelligent is, gaat minder naar de dokter, gebruikt minder geneesmiddelen en ligt minder in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie van de UCL, KU Leuven en CM, die woensdag werd voorgesteld op een persconferentie.

‘Je emotionele intelligentie gaat over de manier waarop je je eigen gevoelens en die van anderen herkent, begrijpt, uitdrukt, beheerst en gebruikt’, zegt Moïra Mikolajczak, auteur van de studie (UCL). ‘Volgens de wetenschappelijke literatuur zijn mensen met een hoge emotionele competentie gelukkiger, lopen ze minder risico op psychische problemen, zijn ze meer tevreden met hun sociale relaties en presteren ze beter op het werk. Maar we hadden nog geen enkel wetenschappelijk bewijs dat er ook een link was met de gezondheid.’

Minder risicofactoren

Uit de studie bij 11.000 mensen blijkt nu dat emotionele intelligentie inderdaad een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid, naast andere verklarende factoren zoals de leeftijd, het gewicht, het geslacht, voedingsgewoonten en roken.

Samen met leeftijd is emotionele competentie de belangrijkste factor die invloed heeft op het gebruik van gezondheidszorg. Iemand met een hoge emotionele intelligentie ziet op een jaar tijd gemiddeld de dokter een keer minder, ligt een halve dag minder in het ziekenhuis en gebruikt 128 dagdosissen geneesmiddelen minder dan iemand met weinig emotionele competenties.

Emotionele competenties verminderen ook de impact van risicofactoren voor onze gezondheid, zoals te weinig beweging.

Met de bevordering van emotionele competenties kunnen mensen dus gezondheidswinst boeken. Het CM zet daarom ook in op de versterking van de emotionele competenties. Het biedt daarom het programma ‘Pluk je geluk’ aan, met onder andere een online coach die nu al meer dan 15.000 mensen begeleidt.