Neonazi’s zamelen ongewild geld in tegen extreemrechts
Spandoeken moedigden de neonazi’s aan om te marcheren. Foto: AFP

Jaarlijks komen honderden neonazi’s samen in de Duitse stad Wunsiedel om met een optocht de rechterhand van Adolf Hitler te herdenken. Dit jaar steunden ze daarmee - ongewild - een anti-extreemrechtse organisatie.

Al meer dan twintig jaar komen neonazi’s in november samen in Wunsiedel om er Rudolf Hess te herdenken, die er tot 2011 begraven lag. Met een optocht door de stad wordt de gruwel van het ‘Derde Rijk’ verheerlijkt, en voor de bewoners zat er vaak niks anders op dan het gebeuren kwaad en argwanend te aanschouwen.

Daar kwam dit jaar verandering in, op initiatief van de ‘Rechts gegen Rechts’, een organisatie die zich inzet tegen rechts extremisme. Zij maakten van de optocht een inzamelactie voor EXIT-Deutschland, dat zich inzet om mensen te helpen ontsnappen uit extreemrechtse milieus.

Zonder medeweten van de neonazi’s werd een heus feest opgetrokken rond de optocht. Bewoners en inwoners van Wunsiedel zouden de deelnemers aan de optocht sponsoren: voor elke meter die ze aflegden zou 10 euro ingezameld worden.

De ‘meest onvrijwillige inzamelactie van Duitsland’ werd een feit. Spandoeken met slogans als ‘de Führer zou het geweten moeten hebben’ en ‘Dank u, sportieve vrienden’ sierden het dorp, en ondanks alles besloten de neonazi’s om toch door te gaan met hun mars - en zo deel te nemen aan het werven van fondsen voor een organisatie die zich inzet voor hun ondergang.

Het bleef uiteindelijk een vreedzaam gebeuren en volgens EXIT-Deutschland ‘een frisse wind en een waardig alternatief voor tegenbetoging’. Eindbalans: 10.000 euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig