Dikke jas in auto gevaarlijk voor kinderen
Zo doe je het dus beter niet. Zet het kind liever zonder jas in de stoel, span de gordels goed aan en gebruik de jas als dekentje. Foto: rr

Experts waarschuwen ervoor dat kinderen met een dikke winterjas in een autostoeltje plaatsen, geen goed idee is.

De waarschuwing komt uit Amerika, waar de winter op dit moment hard toeslaat. Maar uiteraard geldt ze ook voor ouders in ons land. De experts raden aan om kinderen nooit met een dikke winterjas in een autostoeltje te zetten. Door die dikke jas is het erg moeilijk om de gordels van het stoeltje genoeg aan te spannen. De jas zorgt ervoor dat er te veel ruimte is tussen het kind en de riempjes, wat het risico op letsels na een ongeval vergroot.

Ook voor volwassenen

Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid raadt in een brochure aan om dikke kledij, zoals winterjassen, uit te doen voor je de veiligheidsgordel vastmaakt. Precies om te vermijden dat er te veel ruimte onstaat tussen de gordel en het lichaam. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen.

Gebruik desnoods dekentje

Wie vreest dat zijn kind kou zal lijden, kan na het vastmaken van de gordels de jas omgekeerd op het kind leggen, al dan niet met de armpjes door de mouwen. Je kan ook een dekentje bovenop de gordels leggen.