Welles-nietes: bondsparket in beroep in zaak Van Damme
Foto: Photo News

Het welles-nietes-spelletje rond de Reviewcommissie, die voetballers in de Jupiler Pro League ook nog na een beslissing van de scheidsrechter kan vervolgen op basis van televisiebeelden, blijft voortduren. Het Bondsparket van de voetbalbond gaat immers in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie Betaald Voetbal om de vervolging van KV Mechelen-speler Joachim Van Damme ongegrond te verklaren.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Joachim Van Damme werd door de Reviewcommissie vervolgd wegens een elleboogstoot die hij in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Cercle Brugge zou uitgedeeld hebben aan Thibaut Van Acker. Het Bondsparket moet in zo’n geval overgaan tot de oproeping van de speler voor de Geschillencommissie, maar die besloot gisteren/dinsdag om Van Damme vrij te spreken. Volgens de Geschillencommissie voldoet de werking van de Reviewcommissie niet aan artikel 72 van de Disciplinaire Code van de wereldvoetbalbond FIFA, die stelt dat beslissingen van scheidsrechters enkel kunnen rechtgezet worden indien het gaat om ‘manifeste vergissingen’.

Hetzelfde gebeurde vorige week in de zaak rond KV Kortrijk-speler Darren Keet, die eveneens door de Reviewcommissie vervolgd werd maar vrijgesproken werd door de Geschillencommissie. Toen ging het Bondsparket in beroep, waarop Keet toch gestraft werd door de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Of dat trucje ook deze keer werkt, weten we vrijdagmiddag. Dan buigt de Geschillencommissie Hoger Beroep zich over de zaak.