Test-Aankoop: ‘Haal blusdekens uit de handel’
Foto: Belga

De meeste blusdekens die in de winkel verkrijgbaar zijn, hebben geen enkel nut of werken zelfs contraproductief. Dat stelt Test-Aankoop na een test met zestien dekens. De falende blusdekens moeten uit de handel genomen worden, besluit de consumentenorganisatie.

Verschillende winkels bieden dekens aan om een beginnende brand op plaatsen met hoog risico zoals de keuken snel te blussen. In een blustest verwarmde Test-Aankoop een bak met drie liter olie tot 350°C. De dekens moesten het vuur blussen zonder zelf te verbranden. Als ze na 15 minuten werden verwijderd, mocht het vuur niet opnieuw oplaaien.

De resultaten waren onthutsend. Slechts één van de geteste dekens slaagde voor de proef, maar bleek gevaar op te leveren door de elektrische geleiding. Twee andere dekens boden vijftien minuten weerstand, maar zodra weggehaald, laaide het vuur weer op. Bij de 13 andere dekens vatte ten minste één van beide geteste exemplaren vuur kort nadat ze op de brandende olie waren gelegd. Test-Aankoop raadt dus geen enkel van de geteste modellen aan.

De organisatie herhaalde de test met natte, maar goed uitgewrongen keukenhanddoeken: stuk voor stuk doofden ze de brand zonder zelf vuur te vatten, zelfs de synthetische exemplaren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig