Waarom genoegen nemen met een relatief klein tabletscherm als je films, presentaties en games ook levensgroot op de muur kan projecteren? De Chinese computerbouwer Lenovo pakte zopas verrassend uit met de Yoga Tablet 2 Pro, de eerste tablet met een geïntegreerde projector.

Er bestonden al smartphones en camcorders met een ingebouwde picoprojector, zoals dit kleinste beamertype wordt genoemd, maar in tabletland zorgt de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro voor een primeur. Dat er überhaupt een projector in past heeft te maken met het typische design. Net als vorige Yoga-modellen kenmerkt de Tablet 2 Pro zich door een cilindervormige handgreep waarin een kickstand is geïntegreerd; een handig hulpje om de Android-tablet rechtop te plaatsen of – een nieuwe gebruiksmodus – op te hangen om het apparaat handenvrij te gebruiken.

Aan één kant van de cilinder zit de aan-uitknop, aan de andere kant huist de projector, waarvan overigens enkel de lens en de scherpstelknop zichtbaar zijn. De overige ruimte in de 33 cm lange cilinder wordt opgevuld door een extra krachtige batterij en een 2.1-luidsprekersysteem van JBL, waarover later meer.

Drie uur projecteren

Dat Lenovo juist de Tablet 2 Pro van een projector voorzag is best opmerkelijk. Met een schermdiagonaal van 13,3-inch (en QHD-resolutie van 2.560 x 1.440 beeldpunten) is het namelijk de grootste Yoga-tablet die je kan kopen. Je zou denken dat je bij zo’n reuzentablet wat minder nood hebt aan een projector dan bij een 8- of 10-inch tablet. Aan de andere kant is de Tablet 2 Pro natuurlijk het enige model met voldoende plaats voor een stevige accu. Op één lading kan het toestel ongeveer drie uur onafgebroken projecteren, genoeg voor pakweg twee speelfilms of een handvol Netflix-series. Maak je geen gebruik van de projector, dan zingt de batterij het gemiddeld vijftien uur uit.

Over de projectiemogelijkheden kunnen we kort zijn: alles wat je op het tabletscherm ziet, van de Android KitKat-interface tot het Netflix-aanbod, kan in 16:9-formaat op een muur of projectiescherm worden gestraald. De diagonaal is uiteraard afhankelijk van de afstand tussen muur en tablet, maar Lenovo adviseert niet groter te gaan dan 50-inch – omgerekend zo’n 127 cm. Om de projector te activeren (en later weer uit te schakelen) houd je het knopje naast de lens twee seconden ingedrukt. Het tabletscherm zal dan automatisch afnemen in helderheid en na een poosje volledig op zwart gaan, tenzij je anders aangeeft.

Soms is het immers noodzakelijk dat het display aan blijft, denk maar aan presentaties of aan een meegeleverde toepassing als Lenovo Sketchpad. Daarmee kan je te allen tijde aantekeningen op het tabletscherm maken, over de actieve app heen. Een andere toepassing, simpelweg Projection genaamd, maakt het dan weer mogelijk om foto’s, video’s en documenten te projecteren, terwijl je op de tablet ondertussen (ongezien) andere dingen kunt blijven doen.

Klinkt als…

De kwaliteit van de projectie valt goed mee, voor een picoprojector weliswaar. Meestal schommelt de lichtopbrengst van dit soort beamertjes tussen de 20 en 30 ANSI-lumen, maar de Yoga Tablet 2 Pro doet beter met 40 à 50 ANSI-lumen bij de vrij gangbare resolutie van 854 x 480 pixels (WGA-formaat). Voor het beste resultaat zul je de ruimte wel volledig moeten verduisteren, anders blijft er van de lichtbundel niet veel over. Onder die optimale omstandigheden valt er in deze projectorklasse evenwel niet veel te klagen: het beeld is redelijk scherp, kleuren zijn waarheidsgetrouw en je krijgt er een verrassend goede klank bij.

Het luidsprekervermogen van 8 Watt ligt vier keer hoger dan bij een doorsnee tablet en het toestel heeft zelfs een kleine subwoofer aan boord, naast een Wolfson Master HiFi-audioprocessor en Dolby-surroundgeluid. Een heleboel dure woorden, maar de Yoga Tablet 2 Pro maakt ze ook waar.

Toch is en blijft de geïntegreerde projector vooral een gimmick waar je geen wonderen van mag verwachten. Leuk voor een fotoslideshow bij vrienden of om in een donkere slaapkamer een filmpje mee te pikken, maar zeker geen volwaardig alternatief voor een traditionele projector. Dat kan ook niet voor 499 euro, wat sowieso al een zeer scherpe prijs is voor een Android-tablet van 13,3-inch.

Aan de haak

Een review van een Yoga-tablet is niet compleet zonder een woordje over de verschillende gebruiksmodi van het toestel. Dat waren er voorheen al drie (vasthouden, neerleggen, rechtop zetten) en de Tablet 2 Pro voegt daar nog ‘hangen’ aan toe, wat zoveel wil zeggen als dat je het apparaat - via een uitsparing in de kickstand - voortaan ook kan ophangen aan een haakje. Aan het keukenkastje bijvoorbeeld, tijdens het koken, of als fotolijst aan een muur.

Tot slot de belangrijkste overige specificaties: de Yoga Tablet 2 Pro wordt aangedreven door een vierde generatie Intel Atom-processor, bevat 2 GB werk- en 32 GB opslaggeheugen (uitbreidbaar via een microSD-kaart), heeft een 8-megapixelcamera met f2.2-lens aan boord en weegt 950 gram. In optie is 4G/LTE beschikbaar. Het toestel ligt vanaf december in de winkel.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een grote Android-tablet, dan zijn er verschillende goede redenen om voor de Yoga Tablet 2 Pro te kiezen. Hij levert prima prestaties, heeft een ongeëvenaarde flexibiliteit (dankzij vier gebruiksmodi) en een prijskaartje dat al bij al goed meevalt. De picoprojector is een leuke extra, maar staar je er niet blind op. Zo vaak gebruik je die in de praktijk waarschijnlijk ook weer niet, en een échte projector is toch nog wat anders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig