Boston Consulting Group wil alleen de beste studenten
Foto: Jobat.be
Boston Consulting Group werft jaarlijks een handvol pas afgestudeerden aan, maar mikt daarbij op de top. Om dat studentenkruim te vinden en te overtuigen, haalt de consultant alles uit de kast: inleefstages, business games en strategy weekends.

1 op de 15. Zoveel van de sollicitanten die Boston Consulting Group uitnodigt voor een gesprek worden er gemiddeld effectief aangeworven. "We zijn erg selectief, ook voor onze young graduates", bevestigt recruitment manager Linde Dewit.

Leiderschap

Boston Consulting Group is een wereldwijd adviesbureau, met 9.400 medewerkers en 81 kantoren in 43 landen. In Brussel werken er 120 mensen voor de groep, waarvan 85 consultants. Elk jaar worden er in België zo’n 20 tot 25 nieuwe mensen aangeworven. De helft daarvan is pas afgestudeerd.

"Meestal zijn dat burgerlijk ingenieurs en handelsingenieurs. Of iemand goed genoeg is, hangt af van verschillende factoren die in deze job belangrijk zijn, zoals probleemoplossend denken en een analytische geest. Maar ook communicatie is van vitaal belang, net als tekenen vertonen van leiderschap", legt Linde Dewit uit.

Het bedrijf zoekt vooral studenten die daar naast hun studies blijk van hebben gegeven, zoals voorzitters van clubs en verenigingen. "Wie kan tonen dat hij iets gerealiseerd heeft, heeft een streepje voor", zegt Linde Dewit.

Boston Consulting Group organiseert verschillende activiteiten, zowel om zijn naambekendheid te vergroten als om de juiste werknemers te vinden. "Voor veel studenten is consultancy een vaag begrip", beseft Linde Dewit. "Wij laten hen proeven van wat de job inhoudt."

Strategy Weekend

Dat doet het bedrijf onder andere via de Strategy Cup, een business game waar vorig jaar 1.200 studenten aan deelnamen. De deelnemers krijgen een echte business case voorgeschoteld waar ze een week aan kunnen werken. Om het zo realistisch mogelijk te maken, zoekt Boston Consulting Group sinds vorig jaar een partner in het bedrijfsleven. Dit jaar is dat Google. "Die business game vindt pas plaats in februari 2015, maar studenten kunnen zich nu al inschrijven", zegt Linde De Wit.

Iets selectiever is het Strategy Weekend. Daar worden maar een 25-tal studenten voor uitgenodigd. Zij gaan twee dagen lang op stap met collega-consultants. "Dit weekend is onze kweekvijver voor stagiairs. Stages zijn heel belangrijk bij ons. De meeste van onze young graduates zijn ex-stagiairs", aldus Linde Dewit.

Ook hier zijn de grote aantallen ver weg. Tien tot twaalf stagiairs per jaar, meer neemt Boston Consulting Group er niet aan. Omdat ze dezelfde verantwoordelijkheden krijgen als onze medewerkers, legt Linde Dewit uit. "We willen de ervaring zo echt mogelijk maken. En als we iemand een stage laten doen, betekent dat meestal dat we die persoon ook als collega zien zitten."

>

>