Miljard mensen heeft geen toegang tot toiletten
Foto: AFP

Bijna een miljard mensen ter wereld heeft nog altijd geen toegang tot toiletten, wat de verspreiding van ziektes in de hand werkt, zoals de ebola-epidemie aangetoond heeft. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

'Het is tijd om te handelen', zo beklemtoonde Michel Jarreau, verantwoordelijke voor water bij de VN, bij de voorstelling van het rapport. 'Water en sanitaire voorzieningen moeten duidelijke prioriteiten zijn als we een toekomst willen scheppen die iedereen toelaat te genieten van een gezond, waardig en welvarend leven.'

In Liberia, het land dat het zwaarst is getroffen door de epidemie, gebruikt bijna de helft van de 4,2 miljoen inwoners geen toiletten. In Sierra Leone gaat het om 28 procent van de bevolking.

Wat betreft toegang tot drinkbaar water en sanitair, is er wel vooruitgang geboekt, onderstreept het rapport, maar het 'gebrek aan financieringen blijft die vorderingen beperken'.

In zwart Afrika, waar een kwart van de bevolking zijn gevoeg in open lucht doet, overlijdt volgens schattingen iedere tweeënhalve minuut een kind nadat het niet-drinkbaar water heeft gedronken, of door afwezigheid van sanitaire voorzieningen.

Van dat miljard mensen zonder toegang tot toiletten, wonen 825 miljoen in slechts 10 landen. India is ruim op kop met 597 miljoen inwoners, gevolgd door gevolgd door Indonesië, Pakistan, Nepal en China (10 miljoen). In Afrika gaat het om Nigeria (39 miljoen), Ethiopië, Soedan, Niger en Mozambique (10 miljoen).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig