KBC ziet Europese beperkingen opgeheven
Foto: BELGA

De Belgische bank-verzekeraar KBC is sinds woensdag niet langer gebonden aan de beperkende maatregelen die de Europese Commissie het bedrijf eind 2009 oplegde na het ontvangen van staatssteun. De beperkingen zijn opgeheven, nu KBC de verkoop van zijn Duitse dochter KBC Bank Deutschland heeft afgerond. ‘Dit vormde het sluitstuk van het desinvesteringsprogramma’, aldus de bank in een persbericht.

KBC is niet langer gebonden door het verbod op prijsleiderschap en door een overnameverbod. De bank mag zich dus opnieuw positioneren als prijsbreker op zijn kernmarkten. Ze mag ook opnieuw overnames doen. ‘We hebben volledig en correct voldaan aan de voorwaarden opgelegd door de Europese Commissie. Alle gevraagde structurele maatregelen, onder meer de verkoop en afbouw van activa, werden uitgevoerd. De beperkende maatregelen zijn dan ook niet langer van toepassing’, luidt het woensdag.

In verband met het terugbetalen van de staatssteun, herhaalt KBC dat ze voor eind 2017 -dat is drie jaar vroeger dan overeengekomen met de Europese Commissie- de steun van de Vlaamse overheid wil terugbetalen. Het uitstaande saldo bedraagt nu nog 2 miljard euro, plus een penalisatiepremie van 1 miljard euro. De staatssteun die KBC van de federale overheid heeft ontvangen, werd eind 2012 al volledig terugbetaald.

Topman Johan Thijs bedankt klanten, personeel en aandeelhouders in het persbericht: ‘Door hun aanhoudende inzet staat KBC klaar om de referentie op het vlak van bankverzekeren te worden in zijn kernmarkten en een duurzame en rendabele groei neer te zetten. De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat KBC nu een belangrijke bladzijde mag omslaan. Vandaag begint KBC met vertrouwen aan een nieuw hoofdstuk in zijn rijke bedrijfsgeschiedenis.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig