Nog altijd geen verkort Vlaams nummer voor huisartsenwachtdienst
Foto: MH Michiel Hendryckx

In Vlaanderen is er nog altijd geen verkort nummer om de wachtdienst voor huisartsen te bellen. Een jaar geleden kondigde toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx (PS) aan om een centraal nummer dit jaar geleidelijk in te voeren.

Wie in het weekend of ‘s nachts medische hulp nodig heeft, zou via het algemene oproepnummer 1733 doorverwezen worden naar de spoeddienst of de dokter van wacht.

Het is een van de vijf pijlers van het ‘Plan Huisartsenwachtdiensten’, waarmee minister Onkelinkx huisartsen wil ontlasten en patiënten beter ondersteunen.

In sommige delen van Wallonië werkt het nummer wel al, maar in Vlaanderen willen de huisartsen eerst voldoende goed opgeleid personeel én een wettelijk kader, zo meldt de VRT-nieuwsredactie.

‘Het probleem bij Vlaamse huisartsenkringen is dat wij niet willen instappen in het verhaal van 1733 als aan de randvoorwaarden voor een optimale opname van de zorgvragen van de patiënt niet voldaan zijn. Vanaf dat in orde is, kunnen wij werken met het nummer’, reageert dokter Koen Steel van Domus Medica aan de VRT.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig