Senaat blokkeert afschaffing spionageprogramma NSA
NSA. Foto: AP

Een wetsvoorstel om de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) te hervormen, is dinsdag niet door de Senaat geraakt. Een motie om een stemming te organiseren over het voorstel, werd niet voldoende gesteund. Daardoor kan de NSA massaal telefoongegevens blijven verzamelen.

De nieuwe wet, de zogeheten USA Freedom Act, wilde een einde maken aan de verzameling door de NSA van telefoongegevens van miljoenen Amerikanen die niet verdacht worden van misdrijven. Het gaat om hetzelfde programma dat voormalig NSA-medewerker Edward Snowden in de openbaarheid bracht.

In de Senaat strandde een motie voor stemming de stemming van de USA Freedom Act op 58, twee minder dan de benodigde 60 stemmen. Het zijn vooral de Republikeinen die tegen de nieuwe wet ijveren. Volgens hen kunnen de Verenigde Staten zonder de gegevensverzameling niet voldoende beschermd worden tegen een terreuraanslag. Sommige senatoren verwezen daarbij ook naar de nieuwe dreigingen zoals die van Islamitische Staat (IS).

Democratisch senator Patrick Leahy reageerde dat de Republikeinen liever een schrikbewind dan iets te doen om de Amerikaanse basisrechten over privacy en nationale veiligheid te beschermen.

Naast activisten voor databescherming zijn ook veel grote Amerikaanse technologiebedrijven voorstander van de nieuwe wet. Zij hebben het door de controverse rond de praktijken van de NSA moeilijker om buitenlandse klanten ervan te overtuigen dat hun data niet door de Amerikaanse regering onderschept worden.

De Consumer Electronics Association, waar onder andere Apple, Google en Microsoft toe behoren, stelt daardoor al miljoenen dollars aan contracten verloren te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig