Drie op de tien zorgvoorzieningen getroffen bij afschakeling
Foto: Pol De Wilde - Corelio

Als het afschakelplan geactiveerd wordt bij een dreigend stroomtekort, zullen 3 op de 10 voorzieningen uit de ouderenzorg zonder elektriciteit vallen. Ongeveer 24.000 kwetsbare ouderen zullen getroffen worden. Dat meldt koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen. Op een colloquium woensdag in Brussel worden de centra geïnformeerd over het afschakelplan en hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden.

Van de getroffen ouderen zijn 17.000 bovendien zwaar zorgbehoevend, zoals bedlegerige, rolstoelafhankelijke en demente ouderen. Voor hen zal een afschakeling verregaande gevolgen hebben, waarschuwt de organisatie.

Zorgnet Vlaanderen oordeelt dat een 'afschakeloefening' net als een brandoefening pijnpunten tijdig kan aanstippen. Daarvoor brengt de organisatie al een aantal punten onder de aandacht, zoals mobiliteitsproblemen bij een stroomonderbreking, door bijvoorbeeld de lift die buiten werking valt. Ook zal de communicatie moeilijker gaan, want behalve de vaste lijnen zal ook het gsm-netwerk lijden onder de afschakeling. Bovendien zal de verwarming niet werken waardoor de temperatuur snel kan dalen. Ook kan de veiligheid in het gedrang komen, omdat de deuren van beveiligde gangen automatisch zullen opengaan.

De wooncentra kregen al een lijst met te nemen voorzorgsmaatregelen, algemene informatie, nuttige contactgegevens, mogelijke problemen met verwante risico’s volgens subcategorieën - zoals ICT, verlichting, mobiliteit, voeding, zorg en veiligheid - gekoppeld aan mogelijke oplossingen. Die zijn ook van toepassing voor psychiatrische verzorgingstehuizen en de initiatieven beschut wonen. Tijdens het colloquium woensdag krijgen ze meer informatie over het afschakelplan van de verschillende autoriteiten en aanbevelingen.

De koepelorganisatie vraagt zich nog af hoe lang de stroomonderbreking impact zal hebben, en of bijvoorbeeld alle apparaten opnieuw normaal zullen opstarten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig