Vlaamse industrie verdwijnt in sneltreintempo
Foto: belga

De desindustrialisering slaat hard toe in Vlaanderen. Het aandeel van de industriële bedrijvigheid als onderdeel van het regionale bruto binnenlands product kelderde tussen 2003 en 2012 van 12,2 naar 9,2 procent: een daling met een kwart. Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf Roland Berger die De Tijd kon inkijken.

Vlaanderen is verantwoordelijk voor 71 procent van de desindustrialisering in België. Vooral textiel, elektronica en autoassemblage kregen de voorbije decennia rake klappen. De machinebouw, voeding en chemie hielden beter stand.

Landen als Ierland en Nederland bekampen de desindustrialisering met kostenreducties, automatisatie en/of het aantrekken van buitenlandse multinationals. Duitsland, Oostenrijk en Zweden zoeken het eerder in de vierde industriële revolutie: de fabrieken daar zijn steeds meer doordrongen van slimme, digitale technologie.

'In plaats van de productiviteit te verhogen en het aandeel van arbeid in de kosten te verminderen, kozen die landen ervoor de toegevoegde waarde voor hun klanten te verhogen. Dat is een spoor dat ook Vlaanderen zou kunnen volgen', klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig