VN wil Noord-Korea voor Internationaal Strafhof
Foto: AP

De Mensenrechtenraad van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag met een overweldigende meerderheid gestemd voor een verwijzing van Noord-Korea naar het Internationaal Strafhof (ICC). De raad hoopt daarmee de VN-Veiligheidsraad aan te sporen om het ICC ook daadwerkelijk in te schakelen.

De stemming over de niet-bindende resolutie is een eerste stap in het proces om de zaak voor het Internationaal Strafhof te krijgen en kwam er na een rapport van een VN-commissie in februari over wijdverspreide mensenrechtenschendingen in het land. De resolutie kreeg 111 stemmen voor en 19 tegen. Bij de tegenstemmers waren onder meer China, Cuba, Rusland, Syrië en Iran. Zij vinden de verwijzing naar het ICC politiek geïnspireerd. Er waren ook 55 onthoudingen.

De tekst, die werd opgesteld door de Europese Unie en Japan, stelt dat het rapport van de VN-commissie aanleiding geeft ‘om aan te nemen dat er misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd’ in Noord-Korea. ‘De Algemene Vergadering... heeft beslist om het rapport van de commissie voor onderzoek naar de (VN-)Veiligheidsraad te sturen, en spoort de raad aan om... de gepaste actie te ondernemen (...)’, luidt het in de resolutie.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea de afgelopen jaren al meermaals veroordeeld wegens het schenden van mensenrechten, maar het is de eerste keer dat de raad het land ook effectief naar het Internationaal Strafhof doorverwijst. De resolutie gaat nu naar de gehele Algemene Vergadering en daarna waarschijnlijk naar de VN-Veiligheidsraad.