Betrekt Obama oliepijpleiding in deal met Republikeinen?
Foto: AFP

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag nipt de bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL tussen Canada en de VS verworpen. Toch hoeft dat niet per se het einde van het project te betekenen. Mogelijk biedt een goedkeuring van het dossier zelfs opportuniteiten voor president Barack Obama.

 Vorige week had het door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog het licht op groen gezet voor de bouw van de pijpleiding, maar vandaag werd het project tegengehouden in de Senaat. Slechts 59 senatoren stemden voor - onder wie veertien democraten - en 41 tegen, waardoor de vereiste meerderheid van 60 stemmen net niet werd gehaald. 

Het project is al meer dan vijf jaar het onderwerp van een politiek steekspel. Voorstanders wijzen erop dat de pijpleiding van 1.900 km banen gaat scheppen. Milieugroeperingen zijn tegen en ook de Amerikaanse president Barack Obama toonde zich tot hiertoe terughoudend. Hij stelde eerder al te willen wacht op de uitspraak in een zaak die enkele landeigenaars tegen het project aanspanden in Nebraska. Algemeen werd dan ook verwacht dat de president zijn veto zou gebruiken als de Senaat Keystone XL had goedgekeurd.

Wanneer na nieuwjaar de Republikeinen echter de macht overnemen in de Senaat, zal Keystone XL naar alle waarschijnlijkheid opnieuw op tafel komen. Met de steun die ze nu al hebben aan democratische kant, zouden ze dan wel aan genoeg stemmen komen om het project erdoor te krijgen, maar niet genoeg om het veto van Obama op te heffen.

Dat biedt de president, die vanaf januari moet opboksen tegen een Republikeinse meerderheid in Congres en Senaat, mogelijkheden. Zo zou hij zijn veto wel eens kunnen intrekken in ruil voor medewerking in voor hem belangrijke dossiers rond infrastructuur, belastingontduiking of terugdringen van de CO2-uitstoot.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig