Brussels Airlines gaat in zee met taxidienst Uber
Foto: REUTERS

Brussels Airlines lanceert voor de kerstperiode een cadeaubon voor een vlucht in Europa, met als extraatje een voucher van 15 euro voor een rit met de taxidienst Uber. Die samenwerking is opvallend, want Uber ligt sterk onder vuur in ons land. 'Het is niet de bedoeling dat de bon in Brussel gebruikt wordt', reageert de luchtvaartmaatschappij.

Brussels Airlines biedt de Uber-voucher aan zodat de ontvanger van de cadeaubon zich na zijn vlucht 'gemakkelijk zou kunnen verplaatsen', bijvoorbeeld van de luchthaven naar het hotel. Vorig jaar lagen volgens de luchtvaartmaatschappij 15.000 b.gift-bonnen onder de kerstboom.

Uber is een doorn in het oog van de Brusselse taxisector, die de Amerikaanse multinational van oneerlijke concurrentie beschuldigt. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zei recentelijk nog dat een onderscheid gemaakt moet worden tussen 'car sharing' en 'ride sharing'. In het laatste geval wordt de auto speciaal van stal gehaald om de passagier te vervoeren. 'De wetgeving is heel duidelijk in Brussel: de ride sharing van Uber is illegaal', zei Smet daarover.

'De actie is gericht op Belgen die naar het buitenland reizen, taxiritten in Brussel zijn niet de bedoeling', reageert Geert Sciot van Brussels Airlines op Radio 1. 'In sommige landen bestaat discussie over Uber, in andere landen is de dienst heel populair. Wij nemen geen standpunt in de discussie in.'

De taxisector veroordeelt de promo-actie van Brussels Airlines. Volgens de sector kiest Brussels Airlines voor een operator die chauffeurs aanzet om in het zwart te rijden. 

Pierre Steenberghen, woordvoerder van de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur, wil het Uber-dossier vandaag aanhalen bij een bezoek aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Ook de federale staatssecretaris van fraudebestrijding zal worden ingeschakeld, zo meldt de VRT-nieuwsdienst.