Een groep anonieme studenten heeft de populaire John Lennon-graffitimuur in Praag, een symbool van westerse cultuur onder een voormalige communistisch regime, overschilderd.

Waar tot gisteren kleurrijke graffiti en vredestekens prijkten, stond dinsdag nog enkel in grote letters ‘Wall is over’. Een groep van anonieme studenten liet weten dat ze de muur op de 25ste verjaardag van de Fluwelen Revolutie wit heeft geschilderd als teken van herdenking en om plaats te maken voor nieuwe berichten van de huidige generatie.

Niet iedereen vindt de actie geslaagd. Een woordvoerster van de wijk toonde zich geschokt en veroordeelde het ‘omgekeerde vandalisme’. De eigenaar van de muur, de Orde van Malta, schakelde de politie in.

Voor de val van het regime in 1989 was de protestgraffiti op de muur een doorn in het oog van de communistische autoriteiten die de muur geregeld met groene of grijze verf overschilderden. Ook voor de dood van John Lennon in 1980 stond de muur al vol met anticommunistische slogans, liefdesberichten en hippieschilderingen.

Na de revolutie groeide de muur uit tot een symbool voor het einde van het communisme. Toeristen namen foto’s en voegden vaak eigen berichten toe. Intussen hebben voorbijgangers al nieuwe berichten geschreven op de overschilderde muur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in