Voormalig VBO-topman Tony Vandeputte overleden
Voormalig VBO-topman Tony Vandeputte. Foto: BELGA

Voormalig gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen baron Tony Vandeputte is overleden. Dat meldt het VBO dinsdag. Vandeputte werd 68 jaar.

‘Het VBO zal hem herinneren als een streng maar ook een zeer meevoelend en rechtvaardig man die de organisatie met erg veel passie en gedrevenheid leidde’, klinkt het in een korte mededeling. De werknemersorganisatie betuigt haar mededeleven. 'We willen hen meegeven dat wij trots zijn dat wij bevoorrechte getuigen mochten zijn van de tomeloze inzet van deze bijzondere man', aldus gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Vandeputte was gedelegeerd bestuurder van het VBO van 1990 tot in 2004. Eind 2003 kondigde hij aan af te treden omwille van gezondheidproblemen. Later getuigde Vandeputte over zijn strijd tegen pancreaskanker. De doodsoorzaak wordt niet vermeld door het VBO.

De begrafenis vindt komende maandag plaats om 11 uur in de abdij Ter Kameren in het Brusselse Elsene, zo laat priester Tommy Scholtes, eveneens de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie, weten.

Ere-gedelegeerd bestuurder

Vandeputte werd na zijn aftreden bij het VBO ere-gedelegeerd bestuurder. Hij werd opgevolgd door Rudi Thomaes. Vandeputte bleef wel actief als adviseur bij de werkgeversorganisatie. Hij startte er zijn carrière in 1980 als algemeen adviseur en directeur van het economisch departement. Begin de jaren negentig werd hij dan gedelegeerd bestuurder. Voor hij naar het VBO trok, was Vandeputte actief bij het planbureau en CEPESS, de toenmalige studiedienstcentrum van de christendemocraten (CVP en PSC). In 2007 werd vandeputte voorzitter van het instituut voor preventie en welzijn op het werk (Prevent).

De doctor in de rechten, licenciaat notariaat en economie, 'master of science' (Economics) en bachelor in de wijsbegeerte was de zoon van Robert Vandeputte, die in de jaren zeventig gouverneur van de Nationale Bank was en later kortstondig minister van Financiën.

Tony Vandeputte was getrouwd en had vier kinderen