Baggeraar DEME boekt meer omzet
Deme is ondermeer betrokken bij de aanleg van windparken op zee Foto: BELGA

Baggerbedrijf DEME heeft in de eerste drie kwartalen van 2014 een omzet behaald van 1,85 miljard euro, een stijging op vergelijkbare basis met 5,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de bouwgroep CFE, die sinds dit jaar voor 100 procent eigenaar is van DEME, dinsdag voorbeurs.

Het orderboek van de baggerspecialist daalde wel licht: van 2,62 miljard euro aan het einde van het derde kwartaal 2013 tot 2,49 miljard euro eind september. Maar een consortium onder leiding van DEME (75 procent) haalde in oktober wel het contract binnen voor de verdieping en verbreding van een deel van 25 kilometer van het Suezkanaal. Het contract van 540 miljoen dollar zit dus nog niet in de kwartaalcijfers. Aan het einde van het tweede kwartaal kwam het orderboek uit op 2,8 miljard euro.

Moederbedrijf CFE meldt zelf een omzet van 2,64 miljard euro voor de periode januari-september (+6,3%), met een orderboek van 3,52 miljard euro voor het hele bedrijf (-10,9%). Bij die forse daling van het orderboek speelt de bouwpoot van CFE. Daar werden minder nieuwe opdrachten binnengehaald omwille van de moeilijke marktomstandigheden in de burgerlijke bouwkunde in de Benelux en de wil om verlieslatende activiteiten te beperken, aldus CFE. De omzet van de bouwactiviteiten steeg in de eerste drie kwartalen 14 procent tot 591,6 miljoen euro.

Overigens kwam ook de Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren (AvH) dinsdag met een tussentijdse update. AvH en CFE bezaten tot eind vorig jaar elk 50 procent van DEME, maar AvH parkeerde zijn deel van het baggerbedrijf in CFE en nam zelf een meerderheidsbelang (60,4%) in CFE.

AvH geeft geen cijfers op holdingniveau, maar bevestigt de vooruitzichten. Bij de private bankingactiviteiten (78,75% in handen van AvH) is er een stijging van het beheerd vermogen bij Delen Investments (Delen Private Bank) en Bank J. Van Breda & Co.