Er gaan almaar meer resistente bacteriën om waartegen niets meer helpt. Experts vrezen dat we terugkeren naar de tijd waarin er nog geen antibiotica bestonden.
Eerst het goede nieuws: de ‘klassieke’ ziekenhuisbacterie, de MRSA, die resistent is tegen sommige antibiotica, raakt steeds beter onder controle. Nu het slechte nieuws: er steken andere resistente bacteriën de kop op, en die zijn veel gevaarlijker. Op ons continent gaat intussen zelfs een type bacterie rond waartegen het laatste redmiddel, een antibioticum met veel bijwerkingen, niet meer helpt.
‘De antibioticaresistentie is zeer alarmerend’, zei Vytenis Andriukaitis, de Europese commissaris voor Volksgezondheid, gisteren op de voorstelling van het rapport over antibioticaresistentie in Europa. Ook Marc Sprenger, de directeur van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), dat het rapport heeft opgesteld, waarschuwde voor wat op ons afstevent. ‘We keren terug naar het pre-antibioticatijdperk, toen patiënten aan hun infectie stierven omdat er geen behandeling voorhanden was.’
Net het overmatige gebruik van antibiotica, dat al decennia een probleem is, heeft de resistentie uitgelokt. Wanneer een bacterie vaak met antibiotica in contact komt, verandert ze zodanig van vorm dat ze ertegen bestand is. Op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, komen ze vaak voor, bijvoorbeeld in ziekenhuizen.
België beter dan gemiddeld
De experts baart één bepaald type bacterie, de CPE-kiemen, momenteel het meeste zorgen. De bacteriën komen voor in de darmen en kunnen bloedvergiftigingen, urine- en luchtwegeninfecties uitlokken. Ze zijn gevaarlijk omdat ze een stof aanmaken die krachtige antibiotica afbreken. Die antibiotica kunnen artsen dus niet gebruiken om een infectie met de bacterie te bestrijden.