Antibioticaresistentie groot probleem in Europa
Foto: Ger Loeffen/Hollandse Hoogte

De bacterie Klebsiella pneumoniae, die infecties kan veroorzaken, is in Europa steeds meer resistent tegen antibiotica. Dat staat in het rapport ‘Antimicrobial resistance surveillance in Europe’ dat maandag werd gepubliceerd.

Klebsiella pneumoniae veroorzaakt normaal gezien geen ziekte, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand infecties veroorzaken. Vroeger was de antibioticaresistentie van die bacterie slechts een probleem in enkele landen, maar de laatste jaren komt ze voor in alle Europese landen. ‘In 8,3 procent van de gevallen is enkel nog een behandeling met het derdelijnsantibioticum colistine mogelijk, en de bacterie is ook steeds vaker resistent tegen dat middel, waardoor er eigenlijk geen antibiotica zijn die nog werken’, legt Mat Goossens uit.

Om de resistentie van de bacterie aan antibiotica weer te doen dalen, moet het gebruik van antibiotica dalen. ‘Dat moet gebeuren in alle Europese landen, want anders worden resistente bacteriën gewoon uit andere landen geïmporteerd.’

Positief is wel dat in België de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA, een variant van de bacterie Staphylococcus aureus die niet meer gevoelig is voor gewone antibiotica, weer minder voorkomt. ‘Dat is vooral het resultaat van een betere infectiecontrole’, aldus Goossens.

Goossens benadrukt nog dat voor het onderzoek enkel bloedstalen en hersenvocht werden onderzocht en dat dus niet kan gesproken worden van dé antibioticaresistentie in Europa. De stalen die werden geanalyseerd zijn echter de enige waarmee een vergelijking tussen de verschillende landen mogelijk is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig